L’Ajuntament de Reus recupera el Castell del Cambrer per destinar-lo a usos institucionals, cívics i culturals

Antiga seu de l’Arxiu Municipal, és l’edifici conservat més antic de la ciutat

ACN Reus .- L’Ajuntament de Reus recuperarà el Castell del Cambrer, l’edifici conservat més antic de la ciutat i que representa els orígens de la ciutat, per aprofitar el seu valor patrimonial i històric i destinar-lo a usos institucionals, cívics i culturals. El nou espai remodelat es denominarà Centre Cultural Castell del Cambrer. Les obres s’iniciaran el primer trimestre de l’any que ve. L’objectiu del consistori és posar en valor el simbolisme d’un edifici construït el segle XII i que al llarg del segle XX es va reformar en diferents ocasions per destinar-lo a la seu de l’Arxiu Municipal. Amb el temps, el castell s’ha anat buidant d’ús i de contingut fins a l’actualitat, quan s’utilitza puntualment la planta baixa per donar suport a festivals i celebracions ciutadanes com la Festa Major o el Festival de Circ Trapezi. La planta sota-coberta conserva l’arxiu de notaris. I, la planta noble i el seu altell estan en desús.

Les obres que s’hi executaran, segons el projecte encarregat per la regidoria d’Urbanisme, hauran de donar resposta a les següents necessitats i requeriments: fer accessibles les plantes altes a usuaris amb cadira de rodes, fer les adaptacions normatives que permetin l’ús de la planta noble per a activitats de pública concurrència, i millorar i adaptar les instal·lacions a la normativa. Igualment, es preveuen treballs de manteniment dels acabats dels paviments i de paraments verticals. Finalment, la proposta té pendent de valorar -a l’espera de decidir-ne una nova ubicació- el trasllat de l’arxiu de notaris de la planta sota-coberta.

L’actuació té un pressupost de 144.450 euros (174.785 euros amb IVA) i contempla treballs per recuperar i posar en valor històric i patrimonial de l’edifici, i treballs per adequar-lo als nous usos: Així, entre altres, es preveu la reforma de l’ascensor ampliant el buc, que actualment no permet instal·lar una cabina suficientment gran, l’adaptació dels elements estructurals i constructius i dels recorreguts d’emergència a la normativa d’incendis, les reformes de les escales principal i secundària, la dotació de l’edifici dels serveis higiènics adients, la reforma de les instal·lacions elèctrica, informàtica i d’audiovisuals, i la instal·lació d’una il·luminació nova. A la vegada, es preveu el tractament de consolidació de la pedra de la planta baixa, la reparació dels paviments o el pintat de parets i sostres, entre altres.

L’actuació plantejada per l’Ajuntament de Reus haurà de ser validada pel Departament de Cultura de la Generalitat, ja que el Castell del Cambrer està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional des de 2005.