L’Ajuntament acosta l’obra de Josep M. Pujol de Barberà als tarragonins

El dijous 9 de novembre a les 18h es col·locarà la placa a la nova plaça que durà el seu nom al Mercat Central

Redacció.- Durant tot el mes de novembre es desenvoluparan els actes programats per donar a conèixer la figura i l’obra de Josep M. Pujol de Barberà, arquitecte municipal de Tarragona entre els anys 1897 i 1939. El tret de sortida serà el dijous dia 9 a les 18h amb la col·locació d’una placa a la nova plaça Josep M. Pujol de Barberà, part del darrere del Mercat Central, i la inauguració de l’exposició Josep M. Pujol de Barberà, l’arquitecte i l’espai.

 

El programa inclou tres conferències, la presentació de dues publicacions, la visita l’exposició i l’edifici de la Cooperativa Obrera Tarraconense, així com una jornada sobre Josep M. Pujol de Barberà que se celebrarà al Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili. També s’han programat dues visites guiades a la Tarragona de Josep M. Pujol de Barberà els dissabtes 11 i 25 de novembre, per a les quals cal fer inscripció prèvia a arxiu@tarragona.cat.

Una de les obres més emblemàtiques d’aquest arquitecte va ser el projecte de Mercat Central que enllestí l’abril de 1912. A finals de l’any 1913 es van iniciar les obres i la inauguració solemne es va celebrar el dia 26 de desembre de 1915. Altres obres significatives han estat l’edifici de l’Escorxador, actual seu del Rectorat de la Universitat Rovira i Virgili, l’edifici de la Cooperativa Obrera Tarraconense, el Col·legi dels Germans de la Salle i el Col·legi i Església de les Carmelites. En l’àmbit de l’urbanisme, durant els 42 anys en què va assumir les funcions d’arquitecte municipal, cal destacar el Pla d’Eixample de l’any 1922. Una expansió del nucli de la ciutat que anava, d’una banda, des del Parc del Miracle, a l’actual zona de l’Amfiteatre, fins a la Plaça Imperial Tarraco, i de l’altra, des de la Plaça de Toros fins a l’avinguda de Catalunya.

A més a més de la nova xarxa de clavegueram, l’any 1931, durant la Segona República, Josep M. Pujol de Barberà va dirigir el sistema de captació i elevació d’aigua, així com la construcció d’un dipòsit d’abastiment a l’Oliva i la nova xarxa de distribució. Fins aleshores, el deficient subministrament d’aigua potable havia sigut una de les principals mancances de la ciutat.

Aquest programa d’actes ha estat organitzat per l’Ajuntament de Tarragona, amb la participació, entre d’altres, de la Demarcació de Tarragona del Col·legi d’Arquitectes de Tarragona, de la Cambra de la Propietat Urbana, ESPIMSA, la Cooperativa Obrera Tarraconense i de la Universitat Rovira i Virgili. Totes les activitats són gratuïtes.