L’ACA i Repsol donen continuïtat al conveni pel manteniment dels cabals ecològics i la recuperació de l’ecosistema fluvial del Gaià

Foto 1. Vista de l'embassament del Catllar.

Malgrat la manca de pluges en l’últim any hidrològic (octubre de 2015 a octubre de 2016) s’ha alliberat el 16% de l’aportació d’aigua que va entrar a l’embassament del Catllar com a cabal ecològic

L’Agència Catalana de l’Aigua i l’empresa Repsol han dut a terme aquesta setmana la reunió anual amb entitats i ajuntaments per fer balanç de l’acord per a l’alliberament de cabals ecològics al tram baix del riu Gaià, que es va dur a terme al municipi de la Riera de Gaià.
 Després d’un any amb molt poques pluges a la conca, s’ha informat del balanç de l’any hidrològic 2015-2016, en el que s’ha alliberat com a cabal ambiental el 16% de l’aportació d’aigua que va entrar a l’embassament del Catllar des d’octubre de 2015 a setembre de 2016 (uns 0,7 hm3d’aigua). En aquest període s’han alliberat cabals ambientals un 39% del temps (144 dies de 365). L’escassa entrada d’aigua a l’embassament no ha permès, no obstant, alliberar cabal generador (el darrer alliberament d’un cabal elevat va ser el novembre de 2015).
Tant l’ACA com REPSOL continuen amb l’acord i l’alliberament de cabals ecològics i cabals generadors o crescudes controlades quan sigui possible, amb totes les precaucions necessàries i avisant a tots els municipis aigua avall.

 Mitjançant aquesta sessió, i en compliment amb el conveni signat per l’ACA i Repsol fa set anys, es pretén exposar i fer partícep a les entitats i ajuntaments de la zona dels acords adoptats i les accions programades per continuar en la recuperació del cabal del tram final del riu Gaià, i es convida als agents implicats de la conca a participar en l’anàlisi de millores i balanç de les actuacions.
 L’ACA va anunciar també que mitjançant un projecte europeu (SMIRES Cost Action) durà a terme una anàlisi de l’estat geomorfològic del riu des de l’embassament del Catllar fins al mar, per tal de tenir una valoració dels hábitats fluvials que permet mantenir els cabals ecològics alliberats. Els estudis es faran abans de finals de juny.