La VII Trobada de Centres d’Estudis del Camp de Tarragona, la Conca de Barberà i el Priorat aprofundirà en les transformacions viscudes al territori al segle XVIII

Entendre com un segle que s’inicia amb la Guerra de Successió, segueix amb la supressió de les institucions catalanes i amb una dura repressió política acaba amb un creixement econòmic extraordinari a Catalunya és l’objectiu principal de la VII Trobada de Centres d’Estudis del Camp de Tarragona, la Conca de Barberà i el Priorat.

  • La trobada, organitzada per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, per la Coordinadora de Centres d’Estudi de Parla Catalana (CCEPC) i pel Centre d’Estudis del Priorat, tindrà lloc el pròxim dia 29 de setembre a la Sala La Pedrera de Capçanes. Segons els organitzadors, «és entendre i explicar aquesta transformació, aquestes adversitats i superacions, des d’aquestes tres comarques del sud de Catalunya».

Entre altres, en la jornada, es reivindicarà la figura de lo Carrasclet com un hereu de la lluita antiborbònica de la Catalunya Sud, en la conferència inaugural que anirà a càrrec de l’historiador i professor de secundària Jaume Borràs; i s’aprofundirà, en l’esplendor el segle XVIII en les tres comarques, Camp de Tarragona, Priorat i Conca de Barberà, amb una taula de presentacions en què hi participaran Josep Santesmases, Eduard Barceló i Josep M. Grau, dels centres d’estudis del Gaià, del Priorat i de la Conca de Barberà, respectivament, i Judit Vidal de la Universitat Rovira i Virgili, amb la moderació de la directora de l’IRMU, M. Carme Jiménez.

Les activitats es completaran amb la presentació de diferents projectes per part de la CCEPC i de l’IRMU, i de l’Any Amigó per part del seu coordinador a Ulldemolins, Sergio Méndez. I per dues visites més lúdiques que completaran les xerrades, una a les pintures rupestres i una altra a indrets vinculats a la figura de Carrasclet.