La UGT suspen la qualitat del mon laboral a Tarragona el 2016

Protesta dels treballadors de Fecsa Endesa a Tarragona en suport d'un treballador acomiadat per suposat frau, davant del Jutjat Social de la ciutat, el 30 de maig del 2017. (Horitzontal)

La qualitat del món laboral del Camp de Tarragona al 2016, el pitjor any de la darrera dècada

Un estudi de la UGT recela de la sortida de la crisi i sosté que 3 de cada 5 contractes temporals duren menys de 30 dies
ACN Tarragona .- La qualitat en el món laboral va decaure el 2016 com el pitjor any dels últims deu anys. Així ho revela un estudi de la UGT sobre l’evolució de la qualitat del treball del 2006 al 2016. El sindicat vol posar en evidència que la sortida de la crisi és només una visió construïda a base de dades “falsejades”, amb voluntat de “maquillar la crua realitat”, segons la portaveu de la UGT de Catalunya, Laura Pelay. Sosté que, si bé alguns indicadors macroeconòmics han millorat, a nivell dels treballadors i dels seus llocs de treball no hi ha aquesta remuntada i que el mercat laboral ha sofert una degradació, especialment en els darrers quatre anys de la mostra. Des de l’estiu passat, el sindicat posa nota a la qualitat laboral i l’estudi confirma que el Camp de Tarragona arrossega els pitjors registres de tot Catalunya, amb una taxa d’atur que frega el 20%. L’anàlisi també revela que 3 de cada 5 contractes temporals dura menys de 30 dies.
El denominat Índex de Qualitat del Treball del Camp de Tarragona, que esdevé una radiografia del món laboral de la darrera dècada, vol constatar que, tot i la lleu recuperació de l’ocupació, el mercat laboral ha anat degradant-se cada cop més, amb unes condicions molt pitjors ara que, fins i tot, durant els anys més durs en destrucció d’ocupació, segons la UGT.

Un 80% dels contractes són temporals i, dins d’aquests, gairebé un 60% són de molt baixa durada -menys de 30 dies-, mentre que aquest percentatge, l’any 2007, només era del 18,70%. Respecte aquell any, la taxa d’atur a la demarcació s’ha triplicat. És per això que la UGT adverteix que Tarragona és la pitjor circumscripció en gairebé tots els indicadors.

“Si Catalunya situa l’any 2016 en la posició número 9 -en tota la sèrie històrica de l’estudi-, per a Tarragona és el pitjor any de la qualitat del mercat de treball dels tarragonins”, remarca Laura Pelay, vicesecretària general d’Àrea Externa i portaveu de la UGT de Catalunya. En aquest sentit, Pelay ha considerat Tarragona com una “anomalia” dins de Catalunya.

“Això es deu perquè baixa la població activa, hi ha molta menys gent disposada a treballar, entre els resignats que surten voluntàriament del mercat de treball i els que abandonen la recerca activa de feina i cobren prestació o subsidi”, exposa. “Cal focalitzar els problemes, però també les solucions, que no seran les mateixes solucions que la resta de Catalunya”, ha afegit.

Per al sindicat, les solucions passen per estabilitzar plantilles i millorar les contractacions sobretot en el sector d’hostaleria i serveis. En aquest sentit, el secretari general de la UGT Comarques de Tarragona, Joan Llort, ha destacat que s’està en contacte amb Inspecció de Treball davant la situació precària de molts treballadors que “tenen por” a denunciar.

A part, segons Llort, empreses alimentàries han entrat en el “mal hàbit” de subcontractar companyies multiserveis quan la plantilla pròpia podria fer la feina. El sindicat ja les té en el punt de mira i no descarten iniciar accions contundents per fer-les visibles. Finalment, UGT creu que la degradació laboral també s’ha de combatre en la llei de contractes del sector públic.