La sala Josep Yxart del Teatre Tarragona acull la mostra fotogràfica “Aristòcrates del mar”

Un recull d’imatges de vaixells que s’inaugurarà el divendres 1 de juny a les 7 de la tarda

Divendres 1 de juny a les 7 de la tarda a la sala Josep Yxart del Teatre Tarragona, la consellera de Cultura, Begoña Floria, inaugurarà la mostra “Aristòcrates del mar” organitzada per Empresaris de Tarragona amb la col·laboració de la Fundació Casa Rússia de Barcelona. A l’acte d’inauguració hi assistiran un representant del consolat de Rússia a Barcelona i el president de l’entitat empresarial, Sebastià Cabré.

L’exposició és un recull de 35 de fotografies de vaixells fetes pel col·lectiu Marine Photographic Assembly de Rússia i es podrà veure fins al 6 de juliol de manera gratuïta de 18:30h a 20:30h (diumenges i festius tancat). La inauguració comptarà amb l’actuació del grup musical Bess Trio, guitarra i percussió.

Es tracta d’un conjunt d’imatges preses durant dècades per tres fotògrafs russos dels vaixells escola de l’Armada del seu país. La mostra, amb entrada lliure, romandrà oberta fins al 6 de juliol. L’acte inaugural, -pel qual no es requereix invitació i és obert al públic, es completa amb l’actuació del grup Bess Trio, de veu, guitarra i percussió-.
L’exposició, fruit de la col·laboració entre el Cercle d’Amics de les Arts ‘Vita’ -lligat a la Casa de Rússia a Catalunya i amb respatller institucional de Sant Petersburg- i l’agrupació Empresaris de Tarragona (EdT), presenta els treballs dels membres de la Marine Photographic Assambly, Yury Maslyaev, Aleksandr Alyakrinsky, Aleksandr Kilmet.
El fundador és Yury Maslyaev, membre de la Unió d’Artistes Russos i la Federació Internacional de Periodistes. Yury ha navegat pel Pacífic en les fragates russes Pallada i Nadezhda, i també ha viatjat al voltant del món tres vegades en el buc de quatre mastelers Kruzenshtern. A més, va ser un dels participants de les regates de velers d’altura per al premi del llegendari clipper britànic Cutty Sark. Maslyaev va participar en la campanya en embarcacions russes (ladya) Vera, Nadezhda i Lyubov (Fe, Esperanza, Amor), que van ser construïdes segons els plànols antics.
En total, el fotògraf va passar gairebé deu anys disparant la seva càmera en el mar. La seva col·lecció de fotos summa centenars d’imatges de fragates i corbetes, barquentinas i barques, bergantines i iots esportius. «La vista d’un Leviatán blanc com la neu, que majestuosament estén les seves ales enmig de l’oceà és fascinant… Per això les regates anuals de velers reuneixen a centenars de milers d’espectadors “, explica YuryMaslyaev. «L’objectiu d’aquesta exposició és donar un somni sobre el mar per a aquells que no van tenir l’oportunitat de fer llargs viatges, i portar records per aquells la vida dels quals estava inseparablement lligada a vaixells i velers», afegeix el fotògraf marí.
L’exposició exhibeix més de cinquanta fotografies úniques que transmeten el romanticisme del mar i l’esplendor de les fragates. El treball ha durat més de 20 anys cobrint les vastes àrees marines i oceàniques en tots dos hemisferis. La mostra inclou fotografies dels velers més famosos de la flota russa: Kruzenshtern, Nadezhda, Pallada, Mir, Khersones, Sedov… En les obres presentades, els vaixells es mostren en totes les seves “línies de negoci”, ben navegant sobre les ones o amb l’aparença de dormir en un port tranquil; lluitant per sobreviure durant una tempesta o movent-se amb gràcia en la columna en l’obertura d’una regata marítima.
“Cada retrat és particularment individual i expressa la força de la ment, el poder i la unitat harmoniosa amb els elements. Els vaixells sense el fum de les xemeneies i sense soroll de motor sempre han atret a la gent amb la seva estètica, llibertat i tenacitat des de temps immemorials”, reflexionen els autors.
Els temes principals dels fotògrafs marins se centren en l’elegància d’un veler, la increïble bellesa dels espais d’aigua, l’home que lluita contra els elements. En les seves obres, els autors transmeten l’autèntic romanç de l’oceà; de vegades, simplement admiren la bellesa de la forma dels vaixells que estan plens de gràcia, bellesa i poder en les seves fotos. Les obres de la Marine Photographic Assambly es troben en la col·lecció pública del Museu Naval Central (Rússia) i en col·leccions privades russes, alemanyes i espanyoles