La meitat de la població catalana va visitar algun museu i centre expositiu durant el 2017

Publicats els resultats relatius a les pràctiques culturals dels catalans als museus i altres centres expositius durant el 2017

  • Les franges d’edat d’entre els 14 i els 19 anys i entre els 20 i els 24 són els que més visiten museus i altres equipaments expositius
El Departament de Cultura i l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural publiquen els resultats relatius a les pràctiques culturals dels catalans als museus i altres centres expositius durant el 2017. Un informe que ha estat elaborat a partir de les dades de l’Enquesta de Participació Cultural de Catalunya 2017 realitzada pel Departament de Cultura i que afecta a tots els àmbits culturals.
L’estudi ha estat elaborat per l’Observatori de Públics del Patrimoni Cultural de Catalunya, que depèn de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural i compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya. La seva voluntat és contribuir a la millora del coneixement i la relació dels centres museístics catalans amb els seus públics i en concret, amb aquest estudi, aportar-los un major coneixement dels hàbits culturals de la ciutadana perquè puguin aplicar les mesures oportunes per incrementar l’interès i les visites.
 
Segons l’estudi, el 49,4% de la població de Catalunya de 14 anys i més declara haver visitat exposicions, museus, monuments o galeries d’art durant el 2017. Si es posa el focus en la visita a museus, s’observa que el 42,7% dels catalans declara haver visitat com a mínim un museu l’últim any, un 1,7 punts més en relació a l’any anterior. D’aquests, més de les dues terceres parts han visitat un o dos museus i una tercera part ha visitat 3 museus o més.
Cal tenir en compte que el 63,7% de les persones enquestades ha visitat el museu mentre estava de viatge o bé en una sortida de cap de setmana. El 30,3% declara haver visitat monuments.
 
Com ja es va concloure en la primera enquesta d’hàbits culturals presentada el 2015, el nivell d’estudis és un dels factors més determinants en la propensió de les persones a visitar museus i exposicions, mostrant una forta influència, el nivell de la mare. La renda familiar disponible continua sent un altre factor que diferència qui visita el patrimoni cultural. També fan servir més internet que la resta de la població i tenen un índex molt més alt de lectura de premsa diària i escolten més la ràdio.
Les franges d’edat d’entre els 14 i els 19 anys i entre els 20 i els 24 són els que més visiten museus i altres equipaments expositius. Els estudiants són els que presenten índexs de participació més alts.
Pel que fa a les barreres al consum, la manca de temps i les responsabilitats familiars són el principal motiu pel qual la majoria de catalans i catalanes o no visiten museus o bé no hi van amb més freqüència. En segon lloc estaria la manca d’interès i en tercer lloc el preu.
Els públics dels museus catalans s’informen a través de la web de l’equipament o d’altres webs, la Viquipèdia, les xarxes socials i aplicacions mòbils. Si el museu a visitar és de fora de Catalunya fan ús de guies turístiques i webs que no són les del museu.
Pel que fa al públic que no visita els museus i altres centres expositius, aquest té menys estudis, menys renda familiar, menys lectura de diaris/ràdio, menys consum cultural, i la seva principal barrera al consum cultural és la manca d’interès.
Es poden consultar tots els resultats en el document adjunt.