La generació “boomer” conquereix TikTok

Foto: Harry Cunningham / Unsplash

La convivència intergeneracional durant el confinament ha fet que molts adults descobreixin TikTok gràcies als fills

UOC News.- Des de l’inici del confinament, el 15 de març fins avui, TikTok ha escalat vuit posicions en el rànquing d’aplicacions gratuïtes més baixades per a iPhone a l’Estat espanyol. La quarantena l’ha impulsat a situar-se com la aplicació d’entreteniment gratuïta més descarregada per a iOs a l’Estat, segons Sensor Tower. «L’ús d’aquesta aplicació ha augmentat perquè el confinament ha fet que molta gent busqui noves maneres d’entretenir-se i perquè ens ha regalat moltes hores de convivència intergeneracional que han provocat que molts adults descobrissin TikTok gràcies als fills», afirma Ferran Lalueza, professor dels Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació de la UOC. Els reptes #ohnanachallenge i #PlankChallenge, entre molts altres, també hi han ajudat. «Els challenges (reptes) que s’han llançat des de la plataforma durant aquest temps han estat una peça clau d’entreteniment i han animat segments de població que no s’hi havien atrevit fins ara», afegeix la directora del màster universitari de Social Media: Gestió i Estratègia de la UOC, Silvia Martínez.

També s’han sumat a aquesta moda moltes cares conegudes, com ara Paz Padilla, Cristina Pedroche, Dani Martín, Sergio Ramos o Paco León, que superen de llarg l’edat mitjana dels usuaris de TikTok (de 14 a 25 anys). «Els famosos amb presència a TikTok no són res més que la punta de llança d’aquest desembarcament adult. A les xarxes socials són els adolescents els que marquen tendència i després els adults s’hi sumen perquè volen estar a la moda o fer veure que ho estan», adverteix Lalueza.

Adults que triomfen a TikTok, benvinguts boomers

Sembla que a TikTok cada cop hi ha més gent de fora de la generació Z. Es tracta d’una xarxa que no sempre ha donat la benvinguda a les persones més grans de cinquanta anys, els anomenats boomers. De fet, el 2019, el mem «Ok, boomer»  es va fer famós a TikTok entre els més joves perquè es burlava de les actituds antiquades, negatives o condescendents dels baby boomers (les persones nascudes entre el 1945 i el 1965). «Encara que l’expressió “Ok, boomer” es relacioni amb un perfil d’edat, el que connota és un estil de vida, un pensament o una cultura que es consideren antiquats», afirma Martínez. A més, afegeix que «encara que l’usuari dominant de TikTok correspongui a un perfil jove, això no implica que altres usuaris que entenen el funcionament d’aquesta plataforma i que s’han adaptat al seu format i estil no en puguin treure profit per comunicar-se i connectar amb un “públic jove”, tot i la diferència d’edat».

A TikTok hi ha adults que s’han convertit en influencers. Això demostra que també hi tenen cabuda els més grans. Segons TikTok Espanya, un dels usuaris boomers de TikTok que té més seguidors del país és @conbuenhumor. En aquest compte, la Rosa i el seu net fan vídeos còmics i han aconseguit 4,3 milions de seguidors. Un altre exemple és Robbie V. (@letsspeakenglish), que té un milió de seguidors i penja vídeos curts resolent dubtes i donant consells d’anglès. També destaca Carlos Maxi, professor de matemàtiques de setanta anys, que amb el nom @aprende.mates ja té gairebé 140.000 seguidors i que, tot i que va arribar a TikTok fa pocs mesos, s’ha convertit en el compte educatiu de parla hispana amb més seguidors. «Ofereixen contingut impactant, diferent, positiu, divertit o útil, que es pot consumir en poc temps. El component visual també és clau: encaixen en la filosofia de l’aplicació i fer això és molt difícil si s’ha de forçar», assenyala Martínez.

Aconseguir treure’s l’etiqueta de boomer és una qüestió d’autenticitat i naturalitat. «Triomfen perquè són frescos, espontanis, autèntics i, sobretot, perquè no pretenen alliçonar les noves generacions», afirma Lalueza. 

Crear sense publicar, la clau d’èxit de la xarxa

Més enllà de qui té milers de seguidors, ara com ara coneguts i familiars ja han provat aquesta aplicació per gravar-se amb un àudio famós o provar de fer una coreografia i després compartir-ho. «TikTok permet baixar el contingut creat al nostre dispositiu mòbil i, fins i tot, desar-lo sense publicar-lo i així donar una altra sortida al contingut generat amb les possibilitats que l’eina dona per editar peces», explica Martínez. Per a Lalueza, això és una de les claus de l’èxit de TikTok. «El fet de poder compartir el material sense necessitat de penjar-lo a la plataforma ha impulsat que gent més enllà dels millennials utilitzi l’aplicació per passar estones divertides i que l’explotin més com una eina de creació que no pas de publicació», afegeix Lalueza.

No solament són els boomers els que es comencen a acostar a TikTok: moltes marques ja hi són presents. Arran de la crisi sanitària de la COVID-19, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va obrir un perfil de TikTok per fer arribar informacions verídiques sobre la pandèmia als usuaris d’aquesta xarxa. «La possibilitat d’acostar-se a un públic jove fa d’aquest entorn un espai molt atractiu per a les marques o per a les entitats», afirma Martínez, que adverteix que «per aconseguir seguidors s’hauran d’adaptar a la filosofia dels usuaris de la plataforma, hauran d’emprar els recursos disponibles i el seu llenguatge, i hauran de presentar un missatge positiu».