La Festa dels Indians retorna al Parc Samà de Cambrils

La Festa del Modernisme i dels Indians va atreure molt de públic malgrat la pandèmia. CEDIDA

El jardí històric ofereix aquest cap de setmana música en directe i visites teatralitzades a càrrec de personatges d’època

50% de descompte als que acudeixin vestits de blanc o d’indians

El parc inaugura el laberint vegetal dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, una de les seves senyes d’identitat

La Festa del Modernisme i dels Indians torna a al Parc Samà en aquest 2021 amb la seva cita anual per inaugurar el laberint vegetal dels Objectius de Desenvolupament Sostenible que impregnen l’esperit de parc. Dissabte que ve, dia 12, i el diumenge 13 de juny s’han organitzat visites guiades i teatralitzades per recrear l’atmosfera de segle XIX a el ritme de la música cubana en directe. Com en anteriors ocasions, aquells que acudeixin vestits de indià o de blanc veuran reduït a la meitat el preu de l’entrada (10 euros en tarifa d’adult).

Aquest cap de setmana d’activitats i espectacles relacionats amb el Modernisme i l’època dels indians a Catalunya arrenca dissabte al migdia amb la música de ‘Son Clandestino’, que actuarà també dissabte a la tarda (a partir de les 17 hores) i el diumenge des de les 13 hores. La música serveix de teló de fons per a una incursió en els llocs més interessants de el parc de la mà de personatges d’època que s’encarreguen de les visites teatralitzades.

Les visites guiades seran a càrrec de personatges històrics i tindran lloc el dissabte i diumenge al matí (12 hores) i a la tarda (17 hores). Tota la informació relativa a les reserves i tarifes està disponible al web del Parc Samà. Com exemple, Miquel Ballester, comerciant, navegant i aventurer, serà un dels amfitrions: Ballester va acompanyar  Colom en el seu segon viatge a Amèrica en 1493 i va ser el primer a portar la canya de sucre -que els visitants podran provar directament de la planta- a el Nou Món. Nascut a Tarragona, va ser home de confiança de Colom i alcaid de la Concepció (L’Espanyola). Va construir el seu primer trapiche (molí) per a la producció de sucre a Concepción de la Vega a l’any 1505 abans d’impulsar la seva pròpia plantació de canya.

Itinerari Cultural Europeu de Jardins Històrics

El Parc Samà aprofita l’ocasió per mostrar per primera vegada la placa que acredita a el parc com a membre de l’Itinerari Cultural Europeu de Jardins Històrics. A les 11,30 hores està prevista presència de l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, al costat de la regidora de Turisme, Marta Borràs, la directora del Patronat de Turisme de Cambrils, Amèlia Rico, i la directora del Parc Samà, Marketa Stverakova, per descobrir la placa.

El Parc Samà es compta entre els impulsors de la nova Itinerari Cultural Europeu que s’assenta en la Xarxa Europea de jardins històrics (REJH), creada el 2016. El passat 29 d’octubre el Consell d’Europa ha certificat la REJH, que en circumstàncies normals rep més de 15 milions de visitants anuals, com a ruta històrica de caràcter transnacional i Patrimoni comú que contribueix a la promoció de la identitat europea.

Marketa Stverakova considera que els jardins històrics “són part de la nostra memòria, espais màgics d’inspiració i llocs de trobada, i també expressió de la creativitat humana gràcies a un intercanvi que modela la nostra diversitat cultural”. “El reconeixement -reitera- d’un Itinerari Cultural Europeu marca un abans i un després a l’hora d’estudiar, protegir i promoure aquests espais a nivell internacional”.

Aquest Itinerari Cultural Europeu a Espanya està integrat actualment pels Jardins de Santa Clotilde (Lloret de Mar), el Parc Samà de Cambrils, els Jardins de el Real Lloc d’Aranjuez, els Jardins de l’Generalife i de l’Alhambra de Granada i els de la Finca Raixa i Son Marroig (Mallorca).

El laberint dels Objectius de Desenvolupament Sostenible

A les 12 de migdia es procedirà a l’obertura del laberint. El traçat tindrà aquest any 17 illes, cadascuna dedicada a un Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS), on els visitants es trobaran amb preguntes i consells; tots hauran de completar el trànsit per les 17 estacions per poder sortir. D’aquesta manera, el laberint contribueix a difondre els ODS de forma amena i divertida i a conscienciar sobre la importància dels petits gestos de cada dia per posar fi a la pobresa, protegir el planeta i construir un món millor, en línia amb la iniciativa impulsada des de Nacions Unides “Fes possible el canvi”.