La DO Montsant presenta l’anyada 2017 dels vins de l’estudi de zonificació

La Denominació d’Origen Montsant va presentar ahir, juntament amb el VITEC, el Parc Tecnològic del Vi, els resultats dels estudis de zonificació de l’anyada 2017 en un acte celebrat a Falset amb viticultors i cellers de la DO que participen en aquest estudi.

La de 2017 és la tercera anyada d’aquest estudi que arrancava l’any 2016. En aquesta ocasió s’han tastat 13 garnatxes i 9 carinyenes provinents de finques situades a les 6 zones que conformen la DO Montsant. L’anàlisi d’aquests vins experimentals pels tècnics del centre i els enòlegs de la DO condueixen a establir primeres diferències entre les varietats en funció de la zona on es troben plantades. Diferències que van des de la coloració, la tanicitat, l’acidesa o el grau alcohòlic, fins a matisos que afecten el volum en boca, la presència de notes florals o fruita, els tocs d’herbes aromàtiques…

Les conclusions de l’estudi d’aquesta tercera anyada animen als experts a continuar amb aquest projecte que, no nomé porta a continuar zonificant el territori de la DO Montsant, sinó que ajuda a crear un relat sobre la DO i dóna eines d’autoconeixement a cellers i viticultors. 

Sobre l’estudi

L’estudi de caracterització de garnatxes i carinyenes de la DO Montsant arrancava l’any 2015 en col·laboració amb el VITEC. Un projecte que la DO va posar en marxa per tal d’aprofundir en el vincle del vi amb el territori, refermar-ne la identitat i explotar-ne el potencial vitivinícola. Un procés d’autoconeixement que permet determinar com intervenen el clima, el paisatge, els sòls i el cicle fenològic de les vinyes en el raïm i el seus vins.

De cara a l’elaboració d’aquest estudi de caracterització s’han seleccionat una vintena de vinyes de totes dues varietats i de diferents zones, però que comparteixen trets comuns com, per exemple, l’edat del cep. Han estat vinyes veremades en el mateix punt de maduració i s’han vinificat de la mateixa manera (en dipòsits d’acer inoxidable, sense fusta). D’aquesta manera, sense diferències de cap tipus, els matisos vénen donats per la zona on creixen i el seu entorn.