La Diputació reivindica l’obra de l’escultor Julio Antonio en el centenari de la seva mort

El trasllat de les seves restes de Madrid a Móra d’Ebre, la seva localitat natal, donarà pas a una desena d’activitats sobre l’artista promogudes pel Museu d’Art Modern de la Diputació a Tarragona, com exposicions, actes commemoratius i la presentació d’un llibre

  • Julio Antonio torna a casa. Les restes de l’escultor Julio Antonio Rodríguez Hernández (Móra d’Ebre,1889-Madrid,1919) seran traslladades des del cementiri de l’Almudena de Madrid fins al seu municipi natal coincidint amb el centenari de la seva mort.

L’arribada del cos de l’artista i de la seva mare, Lucía Hernández Costa, aquest mes de novembre, s’emmarca en la commemoració impulsada pel Museu d’Art Modern de la Diputació a Tarragona (MAMT) per reivindicar l’obra i la figura de l’artista, considerat el gran renovador de l’escultura a l’Estat. Julio Antonio és l’autor de l’escultura Monument als Herois de 1811, coneguda com Els despullats i ubicada a la Rambla Nova de Tarragona. Una altra obra cabdal seva és el Mausoleu Lemonier, que es pot visitar al MAMT.

Des d’ara i fins a final d’abril de 2019, es duran a terme una desena d’activitats, que tindran lloc a Tarragona (al MAMT), a Móra d’Ebre (en diferents espais) i a Madrid (Real Academia de Bellas Artes de San Fernando), tres indrets estretament vinculats a la vida i trajectòria de Julio Antonio. A banda del trasllat de les despulles de l’artista i de la seva mare fins a Catalunya, destaquen altres iniciatives a l’entorn de Julio Antonio, centrades en la seva obra i trajectòria: La presentació del llibre Julio Antonio, 1889-1919. Un segle després, coordinat pel Dr. Antonio Salcedo Miliani, i l’exposició Julio Antonio-Stendhal, 1909-1919, comissariada per Blai Rosés­ i que aportarà una visió contemporània de l’obra de l’artista de Móra d’Ebre a partir de l’obra de creadors actuals, tots ells guanyadors del premi d’escultura Julio Antonio que la Diputació de Tarragona convoca cada dos anys. De la resta de propostes a l’entorn de Julio Antonio, destaca un projecte de gamificació per difondre’n la seva obra, i més concretament el Monument als Herois de 1811.

D’altra banda, i segons s’ha avançat avui durant la presentació pública de la commemoració, l’Ajuntament de Móra d’Ebre, amb el suport de la Diputació, treballen en la creació d’un espai museístic a Móra d’Ebre dedicat a Julio Antonio i a altres artistes del municipi. Es preveu que el projecte estigui enllestit al llarg de 2019, com a primer pas per a la materialització del nou espai cultural. La presentació dels actes commemoratius s’ha dut a terme aquest dilluns, 12 de novembre, al MAMT, en un acte encapçalat pel president de la Diputació, Josep Poblet, acompanyat del diputat de Cultura de la Diputació, Joan Olivella, i de l’alcalde de Móra d’Ebre i diputat de la Diputació Joan Piñol. Així mateix, hi han participat la directora del museu, Rosa M. Ricomà.

Josep Poblet ha destacat el caire innovador de Julio Antonio a la seva època, així com la importància dels actes programats, així com del trasllat de les despulles, per reivindicar aquest autor i projectar la seva obra, Móra d’Ebre i el conjunt de la Ribera d’Ebre. En aquest sentit, tant el president de la Diputació, com l’alcalde de Móra d’Ebre, han destacat que l’efemèride que es commemora des d’ara fins a final d’abril “marcarà un abans i un després en el coneixement de la figura de l’artista”.

Un autor renovador

Antonio Rodríguez Hernández, conegut artísticament com a Julio Antonio, va néixer a Móra d’Ebre el 1889. Les seves primeres classes d’escultura les va rebre a l’Ateneu de Tarragona, i a Barcelona al taller de l’escultor Feliu Ferrer Galzeran. Als 18 anys es trasllada a Madrid, pensionat per la Diputació de Tarragona, i treballa en el taller de Miquel Blay Fàbregas, un dels escultors més importants d’aquest període a Madrid. Amb Miquel Viladrich Vila, munta el seu primer taller.

El 1908 modela la seva primera obra important María, la gitana, on ja demostra la seva gran personalitat i trenca amb l’escultura pròpia de l’època. Després d’un viatge per Itàlia, torna a Espanya, i al poble d’Almadén (Ciudad Real) fa una sèrie de retrats anomenats Bustos de la raza, on hi representa gent del poble. Dins els monuments que va realitzar destaca el de Monument als Herois de 1811, situat a la Rambla Nova de Tarragona. Va ser un treball que li va durar anys, des de 1910 fins a la seva mort, l’any 1919, i no s’inaugurà fins al 1931. La seva darrera obra per encàrrec va ser el Mausoleu Lemonier (1916/1919), un monument funerari que va adquirir la Diputació de Tarragona, actualment al fons del Museu d’Art Modern de Tarragona (MAMT). Julio Antonio va morir als 30 anys a causa de la tuberculosi.