Categories: Noticies de Cultura

La capçalera del Circ lluirà una escultura en homenatge a l’arqueòleg de Tàrraco Xavier Dupré

La inauguració es farà avui, 14 de juny, a les 7 de la tarda

L’alcalde Josep Fèlix Ballesteros presidirà la inauguració de l’escultura en homenatge a l’arqueòleg Xavier Dupré a l’arena de la Capçalera del Circ, aquesta tarda a les 7 hores. L’acte comptarà amb les intervencions de la consellera de Cultura i Patrimoni, Begoña Floria; l’autora de l’escultura, Beatrice Bizot i l’arqueòleg Xavier Aquilué, amic i company de Xavier Dupré.

Xavier Dupré i Raventós va fer una aportació molt destacada a la ciutat, com a arqueòleg va despertar la conscienciació per un patrimoni que s’havia de redescobrir i preservar. Va ser impulsor del Taller Escola d’Arqueologia (TED’A), una iniciativa pionera a l’Estat i que ha esdevingut una fita imprescindible per entendre la història de l’arqueologia espanyola. El TED’A va ser un programa de formació d’arqueòlegs i restauradors acabats de llicenciar i va realitzar una sèrie d’importants excavacions entre les quals destaca la capçalera del Circ i de l’Amfiteatre, el Col·legi d’Arquitectes, l’abocador romà del carrer Vilaroma, l’església de Sant Miquel del Pla o la Necròpolis de la Ciutat. A banda de la formació d’un equip tècnic de primera categoria, entre professors i alumnes, el Taller Escola d’Arqueologia va ser pioner en la formació de personal auxiliar d’excavació i de formar una metodologia i manera d’entendre l’arqueologia urbana molt avançada per aquella època, convertint-se en models en l’àmbit estatal i europeu. Posteriorment, amb la desaparició de l’Escola, Dupré es va incorporar a l’equip de la Escuela Española de Historia y Arqueologia a Roma on va dedicar-se a la investigació i difusió de l’antiga ciutat de Tusculum al Lacio. Dupré va morir a Roma l’any 2006.

La ciutat vol retre un homenatge a la seva figura i a la seva important aportació a la preservació del patrimoni i, per això, a la capçalera del Circ, escenari emblemàtic on el TED’A va desenvolupar part important de la seva activitat, s’instal·larà una obra escultòrica de l’escultora italiana Beatrice Bizot. L’estil de Bizot s’inspira en les fonts clàssiques a través del rostre i també fa ús de materials actuals, com el formigó, barrejats amb bronze. En les seves mateixes paraules, l’autora explica que “la peça que proposo escenifica un cap, imatge de la cultura i la humanitat. Presenta un estil universal, inspirat en la cultura clàssica, ni obertament dona ni home, ulls tancats pensant amb el passat, recolzat sobre una estructura de ciment”.

Redacció

Share
Published by
Redacció

Recent Posts

El festival Di(vi)nes dona visibilitat a la creativitat cultural en femení

Amb el repte de donar visibilitat a la creativitat en clau femenina, l’esdeveniment porta a…

4 dies ago

REDESSA Innovació, quart centre de negocis de l’empresa municipal de Reus

Aquesta setmana entra en funcionament REDESSA Innovació, el quart centre d’empreses impulsat per l’empresa municipal de…

5 dies ago

HARD ROCK o BCN WORLD. Una oportunitat global

El Nou Espai MiCE a la Costa Daurada El projecte inicialment conegut com a BCN…

2 mesos ago

La terminal del Port a Guadalajara-Marchamalo inicia la fase de muntatge de via per estar operativa a l’estiu de 2025 

Aquesta última fase de les obres de la PortTarragona Terminal Guadalajara Marchamalo consistirà en la…

2 mesos ago

Mig centenar d’empreses es presenten a les ajudes de Tarragona Impulsa per a negocis de nova creació

L’Ajuntament de Tarragona, a través de Tarragona Impulsa, vol donar un suport explícit a la…

2 mesos ago

Paprec paralitza el contracte de la brossa a Tarragona

La companyia francesa ha presentat un recurs contenciós administratiu contra la decisió del Tribunal de…

2 mesos ago