VICTOR RUBIO. La brossa no existeix

A vegades obrim la nevera per veure què hi ha de menjar i després de veure-la plena truquem a un restaurant que ens porti qualsevol cosa pel simple fet de no voler aprofitar el que ja tenim per cuinar. Si canviem nevera per món i menjar per recursos naturals la frase és molt més esfereïdora. I aquesta és la realitat.

Cada any, entre Juliol i Agost, esgotem els recursos naturals que vénen de la natura i estem quatre o cinc mesos sobreexplotant el nostre entorn. El 2 d’agost de l’any passat la humanitat va esgotar tots els recursos naturals que produeix la terra en un any per a mantenir el sistema de producció. I això ho fem a compte de les generacions futures.

Cada any, també, aboquem a les deixalleries uns 9.500.000.000.000 quilos de productes que es poden aprofitar d’una o d’una altra manera. Per això, la brossa no existeix. Perquè la tecnologia avança i desenvolupem maneres d’aprofitar els nostres excedents de producció.

L’economia circular és fàcil d’explicar. Els processos i tecnologies desenvolupats, junt amb els preus de les matèries de segon ús (regulats) fan que es puguin muntar empreses rendibles produint béns de necessitat de productes que Abans s’abocaven i contaminaven el Medi Ambient. D’aquesta nova manera de fer diners neix l’economia circular.

Les institucions europees ja fa més de vint anys que s’han proposat fer d’Europa un model a seguir en gestió de residus. Tant amb Fons Europeus que ajuden a la innovació en el sector com en l’àmbit de consciència social amb programes i institucions que funcionen bé. No obstant això, d’ajuts no pot viure un sector; I per a assolir els reptes que la Comissió Europa proposa per als negocis i les famílies europees s’ha de seguir conscienciant als agents socials de la necessitat d’entendre que la brossa no existeix.

A Catalunya hi ha empreses que ja reaprofitem productes per a convertir-los en nous productes nascuts dels residus que, fins ara, ningú vol. Empreses, com és el cas d’una famosa marca de roba tècnica espanyola, que dissenya roba per a professionals de l’alta muntanya dels residus d’ampolles plàstiques. O com és el nostre cas. O com és el nostre cas; a Wenergy recuperem els blísters de medicaments que van directament a l’abocador per a separar-ne els components I fer-ne nous productes que no sols allarguen el cicle de vida dels materials sinó que, a més, donen marge a fer-ne quelcom útil i bo per a la societat. Com botes de pluja fetes arran del plàstic del blíster de medicament; un projecte que vàrem desenvolupar l’any passat. Aquestes noves empreses han sigut possibles gràcies a l’impuls de l’emprenedoria al país en els darrers anys.

L’emprenedoria juga un paper important en aquest canvi de model, ja que no podem esperar que grans corporacions integrin aquests canvis en el seu interior. I no és pas una crítica, és entendre que quan s’obre una nova línia de negoci hi ha grans oportunitats per a la gent de fora. És molt més fàcil començar de zero un projecte que esperar al fet que una gran empresa que ja “ho té tot fet” inverteixi en això. Per dos motius. Tenen la seva filosofia de producció i serà difícil fer-les entendre aquesta necessitat abans que s’ho vegin a sobre amb taxes d’abocador que no poden pagar.

És més fàcil que un grup de quatre joves aposti per una nova idea, que trobin finançament amb empresaris “seniors” de la seva zona que tinguin ganes d’apostar per aquest nou mercat. Per això, encara que tingui les seves dificultats, a Wenergy estem molt orgullosos del que hem fet des de fa cinc anys. I de les persones, com el nostre fundador que van obrir el nostre camí. Si em permet el lector i la lectora: ¡Gràcies, Juan!

Gràcies a la seva visió hem aconseguit que el blíster no contamini a Catalunya i ser una empresa on ningú passa dels quaranta anys i que recupera més de 1.500 tones anuals de blíster per a fer nous productes.

Per això, els emprenedors agraïm l’enfortiment de les legislacions en matèria d’economia circular perquè suposen un nou ventall d’oportunitats per a una generació que crida la necessitat de canviar el model productiu de totes les empreses del món.

I per això també agraïm oportunitats com la que Europe Direct Tarragona organitza divendres vinent a la Universitat Rovira i Virgili on posen en contacte Eurodiputats de la nostra zona amb els joves emprenedors que hem decidit canviar el món a través de canviar, a poc a poc, el model productiu de la nostra zona. Per això entenem que és un encert encetar iniciatives que recolzin la creació d’empreses d’economia circular en el nou model productiu europeu. Millor que ho veiem plegats divendres. Us esperem a la Jornada d’economia circular i Emprenedoria de Tarragona.

Victor Rubio 
CEO Empresa Wenergy.
Llicenciat enAdministració i Direcció d’Empreses, en Periodisme, i en Publicitat i Relacions Públiques.