La AEQT reconeix que l’accident d’IQOXE marcarà ‘un abans i un després’

La planta d'IQOXE va quedar destroçada.

L’AEQT admet en declaracions a Tarragona Ràdio que l’accident de dimarts al polígon sud aposta per reforçar els plans interns i externs d’emergència

El president de la patronal química, Rubén Folgado, reconeix que el risc zero no existeix però que les empreses associades tenen «la màxima obsessió per la seguretat», per sobre dels interessos econòmics. Rubén Folgado, que ha començat la seva entrevista a Tarragona Ràdio mostrant el seu condol i suport a les famílies de les víctimes, ha explicat que situacions com aquesta «que superen tots els estàndards existents» fan que la normativa sigui cada cop més exigent.

El president de l’Associació Empresarial Química de Tarragona deixa clar que des del primer moment es van posar a disposició de les administracions per la gestió de l’emergència. Ara toca trobar les causes del sinistre, que «ara mateix no entenem», ha dit. Admet que fets com el d’aquest dimarts a IQOXE «fan molt difícil aplicar els protocols existents», però que els canvien, com va passar amb el cas dels Alfacs.

Rubén Folgado parla «d’un abans i un després» de l’incident de La Canonja. Amb tot, les empreses químiques tarragonines ja parteixen d’un alt nivell en matèria de seguretat i formació. Diu que hi ha un esforç continu tot reconeixent que cal millorar, també, els protocols de comunicació a la població. Rubén Folgado reivindica el paper de la Taula per la Qualitat de l’aire però que es faci de manera molt amplia i amb criteris unics i dades rigoroses.

Trasvasament de seguretat

El transvasament de l’òxid de propilè del dipòsit d’IQOXE incendiat va començar ahir,  segons han informat els Bombers. A la nit s’han transvasat 55.000 kg i l‘operació durarà fins a passat migdia, aproximadament. Bombers de Catalunya y Bombers del Parc Químic supervisen l’operació junt a tècnics de l’empresa. El sotsinspector del cos, Bienvenido Aguado, ha indicat que l’operació “es fa sota el prisma de la seguretat perquè es pugui evacuar el producte amb tota garantia”. El delegat del Govern, Òscar Peris, ha destacat que “l’entorn de treball no és normal” pels danys que ha sofert a causa de l’explosió i l’incendi, i les característiques del producte obliguen a actuar amb prudència per evitar fuites o comportament inesperats.

IQOXE encarrega a l’IQS una investigació independent sobre l’accident a la planta de la Canonja

Industrias Químicas del Óxido de Etileno (IQOXE) ha encarregat a l’Institut Químic de Sarrià (IQS) una investigació sobre l’accident de dimarts a la Canonja, que s’ha saldat amb tres víctimes mortals i set ferits.

La companyia confia que aquest estudi independent encarregat a “un centre universitari i d’investigació de referència internacional en el sector químic” ha de permetre esclarir els motius de l’explosió d’una de les quatre plantes de la factoria.

D’altra banda, IQOXE reitera que la companyia i els treballadors, “en la mesura que les difícils circumstàncies del moment ho van permetre”, van seguir els protocols de seguretat, la qual cosa va permetre, diu, l’arribada dels bombers al lloc del sinistre “en tan sols uns minuts”.

La Generalitat va multar Iqoxe el 2015

La Generalitat va multar el 2015 l’empresa Iqoxe, on dimarts hi va haver una explosió que va comportar tres morts i set ferits, per no passar a temps els controls de qualitat de l’aire, segons ha avançat el diari ‘Ara’ i ha confirmat el Departament de Territori i Sostenibilitat. Aquest fet va comportar a la firma una multa de 20.000 euros, tot i que en va pagar 12.000 per fer-ho dins del termini de bonificació. Posteriorment, Iqoxe va passar els controls de qualitat de l’aire i els resultats no van ser objecte de multa.

D’altra banda, una inspecció de la Generalitat va detectar el mateix any que l’empresa havia produït més òxid d’etilè del que tenia permès. Es va obrir un expedient per aquesta qüestió, però finalment no va acabar en sanció.

Pel que fa a les conseqüències de l’accident del dimarts, a les deu de la nit d’aquest dijous els Bombers han començat el transvasament de l’òxid de propilè del tanc que va explotar cap a una cisterna.