Junqueras: “Vull manifestar el suport a Puigdemont per complir el mandat de l’1-O i constituir la república catalana”

El president d’ERC fa una crida a la “unitat d’acció” del món sobiranista i creu que la independència obriria “l’única possibilitat de diàleg”

Redacció.- El president d’ERC i vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha fet una crida a la “unitat d’acció” del món sobiranista i ha mostrat el seu suport al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a dos dies de l’ultimàtum de la Moncloa per aclarir si el passat 10 d’octubre es va declarar la independència. “Volem reafirmar el nostre suport al president per tal de complir el mandat del 27-S i especialment el mandat de l’1-O, que és el de constituir la república catalana”, ha assenyalat Junqueras en la seva intervenció al congrés extraordinari d’ERC. El vicepresident del Govern no ha desvelat si és partidari o no d’aixecar la suspensió de la DUI però ha volgut deixar clar que la independència obriria “l’única possibilitat de diàleg”. “La millor manera de fer la independència és poder-la fer dialogant amb tothom, com a mínim amb la comunitat internacional”, ha reblat Junqueras, que també ha aprofitat l’ocasió per tancar la porta a la reforma constitucional plantejada per PSOE i PP.
De fet, el líder d’ERC s’ha mostrat molt crític amb el paper del PSC i ha recordat que a la manifestació contra la sentència de l’Estatut –el juliol del 2010- els socialistes catalans es van posar darrera la pancarta amb el lema ‘Som una nació, nosaltres decidim’. “I ara han passat a acceptar que qui avui decideix per Catalunya és el PP”, ha etzibat Junqueras, que ha lamentat que el PSC de Miquel Iceta “forma part del partit que no es diferencia del PP a l’hora d’aplicar la recepta de l’article 155”. I sobre la publicitada reforma constitucional, el vicepresident del Govern ha volgut llençar una enorme ombra de dubte. “L’han de liderar els que van fer tot el possible per tombar l’estatut de 2006, els que han fet tot el possible per impedir que els ciutadans de Catalunya decideixin, i els que han fet tot el possible per impedir que es donés cabuda a cap sortida digna per Catalunya?”, s’ha preguntat en veu alta Junqueras.

Primer independència, després diàleg i mediació

“I tot tutelat pel Tribunal Constitucional, el que va tombar l’Estatut en la sentència del 2010?. Quina reforma en pot sortir?”, ha puntualitzat el líder d’ERC enmig dels aplaudiments dels més de 200 consellers nacionals que s’han reunit a la seu d’ERC. Després de donar el suport a Puigdemont, Junqueras ha volgut deixar clar que la independència és l’única sortida al cul-de-sac amb la mà estesa a una mediació internacional. “Perquè el diàleg tingui alguna expectativa de fructificar i ser útil, necessita tenir com a referent la construcció de la República”, ha recalcat el líder d’ERC, que ha demanat aprofitar l’atenció de la comunitat internacional per fer palès que el diàleg no és possible “perquè l’Estat s’hi nega encara que ella l’ofereix”. “S’ha de deixar clar qui està obert a la mediació i qui la rebutja”, ha sentenciat Junqueras, que ha fet una crida “a la unitat de tots els demòcrates” ja demostrada el passat 1-O.

“El referèndum es va fer finalment en unes condicions inimaginables i gràcies a la perseverança i la capacitat d’ajudar del conjunt de la societat”, ha manifestat el vicepresident del Govern. “La gent d’aquest país ha fet miracles”, ha afegit Junqueras, que ha demanat que aquesta “unitat d’acció” de Govern, Parlament, entitats sobiranistes, societat civil, organitzacions sindicals i ciutadania es mantingui en els propers i decisius dies. “Aquesta unitat és imprescindible per poder fer el camí”, ha insistit. “Nosaltres, Esquerra, no dimitirem mai. Estem convençuts que podem impulsar i que ens podem posar a l’escena internacional d’igual a igual amb totes les nacions lliure del món”, ha reblat el president d’Esquerra. “Farem una república al servei de la gent”, ha conclòs Junqueras.