Junqueras demana quedar lliure al·legant que la DUI té un valor “polític”

A més, argumenta que el Govern no va seguir actuant després del 155 però evita dir si l’acata

 

Redacció.- El vicepresident destituït, Oriol Junqueras, ha presentat el recurs d’apel·lació a l’Audiència Nacional en què demana el seu alliberament argumentant que el Govern no va seguir actuant després de l’aprovació de l’article 155, tot i que evitar dir explícitament si l’acata. D’aquesta manera, els seus advocats defensen que no hi ha risc de reiteració delictiva: “El Govern català no s’ha reunit des del dia del seu cessament, no s’han adoptat acords de Govern ni s’han efectuat publicacions en el butlletí oficial que demostrin actes executius després de la sessió parlamentària del 27 d’octubre”. Afegeixen que “no sembla existir cap escenari pel que els investigats puguin executar accions de reiteració” delictiva i diuen que la declaració d’independència té un “valor estrictament polític”.
En l’escrit, la defensa sosté que els investigats van acudir a l’Audiència Nacional com “ja com a exconsellers o exmembres del Govern”, tot i afegir que ostenten la “legítima i democràtica condició de membres del Govern de Catalunya”. Els advocats recorden que després de l’aprovació de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució “s’ha produït a Catalunya a la dissolució del Parlament amb l’objectiu”, que Junqueras “comparteix”, de “participació en el procés electoral fixat pel govern espanyol”.

Els advocats de Junqueras recullen que la querella de la Fiscalia ja situa la declaració d’independència aprovada el 27 d’octubre al Parlament com a culminació d’un “suposat pla” per afirmar que “no sembla existir cap escenari pel que els investigats puguin executar accions de reiteració dels il·lícits objecte de la querella”. En l’escrit, la defensa de Junqueras atribueix a la declaració d’independència un “valor estrictament polític”.

Pel que fa al risc de fuga, la defensa de Junqueras assegura que hi ha “indicis clars” de l’arrelament “enorme” del vicepresident. A més, destaca la seva “actitud institucional plenament col·laborativa” presentant-se a la citació judicial tot i “l’altíssim risc de detenció o fins i tot de presó provisional”. Per als seus advocats, aquesta actitud “denota un altíssim nivell de sentit del servei públic i institucional on el valor de la dignitat personal de cada un dels encausats ha de ser reconegut, més enllà de discrepàncies ideològiques”.

En el recurs els advocats de Junqueras demanen el seu alliberament o mesures cautelars que siguin alternatives a la presó donada la situació preelectoral a Catalunya. Així, demanen valorar el “dany reputacional” que pot ocasionar la presó “per a un representant polític en situació preelectoral”. “No hi ha cap dubte que els investigats són candidats potencials a les eleccions i que si no estiguessin privats de llibertat tindrien una participació molt activa en la campanya electoral”, argumenten, i el fet que estiguin empresonats “lesiona irremeiablement el seu dret a la participació política i el del conjunt de la ciutadania a la representació política”.