Junqueras afirma que el trasllat de seu social no afecta “la realitat productiva de les empreses”

En una entrevista a RAC1, el vicepresident critica que el govern espanyol faciliti canviar de domicili les companyies sense consultar els propietaris

Redacció.- El vicepresident del govern i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, ha afirmat que “el moviment d’una seu social no té cap afectació en la realitat productiva de les empreses”. En una entrevista aquest dimecres a RAC 1, Junqueras ha afegit que tampoc té efectes sobre l’impost de societats, que ja cobra íntegrament l’Estat espanyol, ni sobre l’IVA ni l’IRPF. El vicepresident ha volgut deixar constància que la modificació de la legislació que el Govern va aprovar el passat divendres per facilitar el trasllat de les seus “impedeix que els propietaris puguin decidir sobre la seu social de la seva pròpia empresa” i, en aquest sentit, ha posat en dubte que el govern central hagi pres aquesta decisió a petició dels mateixos empresaris.
Junqueras ha afirmat que l’executiu català pot fer front a les seves obligacions financeres, tal i com ha quedat demostrat amb fets com “quadrar la tresoreria, pagar en temps i forma als proveïdors o controlar el dèficit”. Per això, Junqueras opina que el Govern s’ha guanyat la confiança i el reconeixement dels reguladors. “Ens hem d’adreçat al BCE, a l’FMI, als inversors, reiterant la nostra voluntat de tenir una actitud responsable, conscients de les reputacions creuades del conjunt de les administracions i de la reputació creuada d’aquestes administracions amb els mercats”, ha constatat.

El vicepresident ha repassat la situació de l’economia catalana, amb “rècords històrics de PIB, d’exportacions i d’inversió estrangera directa” i ho ha contraposat amb la gestió del govern central, que “s’ha polit el fons de reserva de la Seguretat Social. Junqueras també ha recordat que “l’Estat és l’únic país de la Unió Europea que continua amb un expedient obert per excés de dèficit”.

El discurs de Puigdemont i l’article 155 

Preguntat sobre la possibilitat que el Govern espanyol apliqui l’article 155 de la Constitució, el vicepresident ha assegurat que això posarà de manifest “la diferència i el tarannà de cadascú de nosaltres”. Per a Junqueras, amb la declaració del president Puigdemont de dimarts al al Parlament “hi ha una oportunitat per al diàleg construïda des d’aquí”. “Si hi ha algú altre que actua obertament contra aquesta oportunitat, crec que novament posa en evidencia a ulls del món la diferència entre aquells que vam fer tot el que calia perquè la gent pogués votar i els que no. Aquestes diferències el món les percep amb nitidesa. Òbviament, el govern espanyol serà responsable de les seves decisions”, ha alertat.

El vicepresident ha recordat que l’executiu català “té un compromís que deriva del resultat de l’1-O i l’hem de complir”. “El que farà el Govern de la Generalitat, la majoria parlamentaria i els ciutadans de Catalunya majoritàriament és defensar la democràcia per tots els camins possibles, com sempre hem fet”, ha insistit. Finalment, el vicepresident del Govern ha descartat un avançament d’eleccions a Catalunya com una possible via de solució: “Jo el que vull és que tot aquest esforç, aquest camí i tota aquesta feina culmini de la millor manera i el més ràpid possible. I em sembla que ara fer unes eleccions no ajuda a que aquest objectiu sigui ràpid”.