Joventut ja ha registrat 188 activitats de lleure per aquest estiu a les Terres de l’Ebre amb 7.030 infants i joves inscrits

La directora general de Joventut, Marta Vilalta, visita avui un camp de treball d’arqueologia a Pinell de Brai i unes colònies de ‘L’estiu és teu!’ a Móra la Nova

La Direcció General de Joventut ha registrat, fins a dia d’avui, un total de 188 activitats de lleure per aquest estiu a les comarques de les Terres de l’Ebre, que han estat notificades per les entitats organitzadores de les activitats: entitats d’educació en el lleure, associacions educatives juvenils, associacions de pares i mares, empreses i institucions.
A aquestes activitats hi ha inscrits, hores d’ara, un total de 855 dirigents i 6.175 participants, que majoritàriament faran casals de vacances (5.467 inscrits en 143 activitats). La resta d’activitats es reparteixen entre les colònies (896 i 20 activitats), les acampades (359 i 10), les rutes (223 i 11) i els camps de treball (85 i 4).
I pel que fa al lloc de realització, el Montsià és, fins a data d’avui, la comarca amb més participants inscrits (2.799), seguida del Baix Ebre (2.373), Ribera d’Ebre (1.346) i la Terra Alta (512).
Les entitats organitzadores tenen de termini fins a set dies abans de l’inici de l’activitat per a notificar-la electrònicament a la Direcció General de Joventut, de manera que les xifres encara creixeran les properes setmanes. Segons les previsions de Joventut, de juny a setembre s’arribarà a xifres similars a la participació de l’estiu passat, en què 7.407 nois i noies acompanyats per 984 dirigents i monitors van participar en 200 activitats arreu de les Terres de l’Ebre.
Són dades que ha donat a conèixer aquest matí la directora general de Joventut, Marta Vilalta, acompanyada pel director general de l’Agència Catalana de Joventut, Cesc Poch, durant la visita al camp de treball “La lleva del biberó”, que del 9 al 23 de juliol acull 24 nois i noies de 14 a 17 anys en aquesta població del sud de la Terra Alta.
Els participants a l’activitat, organitzada per la Direcció General de Joventut, hi fan tasques de recuperació de les infraestructures defensives que conformen el conjunt dels serveis militars que es van establir al poble, a la rereguarda immediata de la línia del front, durant la Guerra civil espanyola, el 1938. Concretament, els joves netegen les zones properes a les trinxeres de brutícia, herbes i runa acumulada, restauren i cataloguen el material recuperat, i senyalitzen el lloc per tal de donar-lo a conèixer.
Al final de la visita al camp, que és novetat d’aquest 2017 i està gestionat per la Fundació Escolta Josep Carol, Vilalta ha fet entrega dels diplomes que acrediten i reconeixen la feina que hi duen a terme els joves. La directora de Joventut ha posat en valor l’aposta del Govern per aquest tipus d’activitats que es basen en el compromís i la feina del jovent participant per transformar la realitat, i en el cas concret del Pinell de Brai, ajuden també a recuperar la memòria.
Posteriorment, la comitiva també ha visitat l’alberg de Joventut Mas de la Coixa de Móra la Nova (Ribera d’Ebre) on, de l’11 al 20 de juliol, hi tenen lloc les colònies esportives de bàsquet del programa “L’estiu és teu!”, organitzades per l’Agència Catalana de la Joventut. En aquestes estades hi participen un total de 36 nois i noies de 8 a 16 anys.
El doble de camps de treball
Les Terres de l’Ebre acolliran aquest estiu un total de quatre camps de treball organitzats per Joventut, tres per a joves catalans i un altre d’intercanvi internacional. Aquest nombre d’activitats dobla l’oferta de l’estiu passat, la qual cosa referma l’aposta de la Joventut per les Terres de l’Ebre en aquest àmbit de l’educació en el lleure.
Els camps organitzats a la demarcació són:
Entitat
Camp de treball
Àmbit
Municipi
Fundació Escolta Josep Carol
La Font i la Sèquia de Bingaubó
Patrimoni
La Fatarella
Fundació Escolta Josep Carol
La lleva del
Biberó *
Arqueologia
Pinell de Brai
Associació Obre’t Ebre
Riba-Roja: cuidem l’entorn *
Medi Ambient
Riba-Roja d’Ebre
Associació Obre’t Ebre
Alfara de Carles: cuidem els Ports (internacional)
Patrimoni i Medi ambient
Alfara de Carles
 
* Novetats 2017
501 joves a tres albergs de les Terres de l’Ebre
 
A més de les previsions donades a conèixer avui, la directora general de Joventut també ha exposat les dades corresponents a les colònies de “L’estiu és teu!”, organitzades per la Direcció General de Joventut als albergs de la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya (Xanascat).
Per aquest estiu 2017, hi ha un total de 501 infants i joves 5 a 16 anys inscrits que participen d’alguna de les propostes que s’organitzen a tres dels albergs que la Xanascat té a les Terres de l’Ebre:
Albergs
Tipologia
Places
Deltebre
Combinades de multiesportives i anglès
336
Móra la Nova
Esportives (bàsquet i handbol)
77
Poblenou del Delta
Combinades de multiesportives i anglès / Multiesportives
88
TOTAL
 
501

Així mateix, els albergs de Deltebre i Poblenou del Delta ofereixen una de les novetats d’enguany de “L’estiu és teu!”, com és l’ampliació de les activitats que faran els participants a les colònies combinades d’anglès i multiesportives. En aquesta edició, a més del programa habitual, els nois i noies coneixeran de prop l’espai natural i social del Delta de l’Ebre amb observacions d’ocells i visites culturals al territori.