JOSEP FÉLIX BALLESTEROS. Juguem per viure

“Sembla mentida però ja ha passat un any des de la darrera Festa Gitana de Tarragona. El temps passa però pot acompanyar i apuntar molt bé el futur.

Ha estat un any intens, per a la comunitat gitana que busca nous llaços i horitzons (entre d’altres obrir una seu de la seva Federació a Catalunya, la FAGIC), com també per a la ciutat de Tarragona, que fa poc va acollir l’esdeveniment internacional dels Jocs Mediterranis 2018 i que va deixar equipaments i “amics per sempre” —que diria la lletra d’aquella versió en rumba catalana i gitana estrenada als Jocs Olímpics de Barcelona 92.

Però, com diu una altra cançó, en aquest cas l’himne de Tarragona 2018, parem, agermanem-nos, “Juguem per viure”. És estiu i és temps de festa. És un acte de llibertat merescut. A més de treballar cada dia, necessitem descans, escoltar música, prendre un refresc, trobar-nos, viure la família i l’amistat, no tenir pressa, jugar… I, tot i que per als infants potser sigui més necessari el joc, els grans també ho necessitem.

El poble gitano és un poble alegre i, amb característiques pròpies i d’altres semblants o iguals a les de la resta de la societat, sap molt bé muntar una festa —amb molts o amb pocs recursos. Els gitanos i les gitanes de Tarragona viuen des de fa segles molt integrats en la ciutat, i molt especialment on es fa la festa, a la part alta o nucli antic de la ciutat. Està documentat. El dissabte 25 d’agost, durant tot el dia, el carrer Cós del Bou s’engalanarà i rebrà els veïns —del propi barri i d’altres, petits i adults— amb els millors desitjos i esperit per compartir. Són espais i sentiments comuns.”

 Josep Fèlix Ballesteros 

Alcalde de Tarragona