Joan Masdéu retorna a l’essència amb ‘Innocents’

L’artista reusenc crida a “nodrir-se” de la cultura malgrat el moment polític “convuls” que viu el país

Redacció.- El músic i compositor Joan Masdéu acaba de publicar ‘Innocents’, el tercer disc de la seva carrera en solitari. En una entrevista amb l’ACN, l’artista reusenc defineix aquest últim treball com “un disc d’amor a un mateix”, on reivindica que perdre la innocència és “el preu de l’experiència d’anar vivint”. Després de ‘Casa Murada’ i ‘Dissabte’, Masdéu planteja aquest tercer treball com un retorn a l’essència. El seu disc més curt -inclou vuit cançons- és el que ha implicat, segons admet, el procés més llarg de concepció, de plantejament i de revisió per mantenir “la coherència” entre la lletra i el discurs musical. Malgrat el moment polític “convuls” que viu el país, defensa que cal “seguir vivint” i nodrir-se de la cultura, “que en definitiva és de la vida i del que ens està passant”. Joan Masdéu i la seva banda oferiran una primera presentació d’‘Innocents’ en un concert, aquest divendres al vespre, a l’FNAC ‘El Triangle’ de Barcelona. La seva gira de presentació començarà el proper mes de gener.
El darrer treball de Joan Masdéu (Reus, 1974), a la venda des del 27 d’octubre, reflexiona sobre la premissa que “tots naixem innocents” i que viure és el que ens fa perdre aquesta “innocència primera”, en una idea “pura” de l’existència. Entendre que tots projectem i som miralls, és el que ens fa lliures, segons l’artista reusenc.
‘Innocents’ és un disc “de molta presència” i “d’alliberament” que, com els seus dos capítols anteriors, són conseqüència de moments vivencials personals. Així, des de “l’hermetisme” i la mirada de portes endins de ‘Casa Murada’, passant per l’apel·lació a fer neteja de ‘Dissabte’, Masdéu planteja el seu nou disc com l’acceptació de les coses que passen, per obtenir un “respir”.

Entès, també, com un treball “d’essència”, ‘Innocents’ pretén tornar “a l’arrel del què són les cançons”. Després d’una història de disset anys al capdavant de ‘Whiskyn’s’, el cantant reusenc vol, ara més que mai, no renunciar a ell mateix. “M’he hagut de replantejar una mica la manera de composar perquè a cada disc intentes dir més coses i vols fer-ho més gran. Però, de vegades, menys és més i això és un esforç que ha estat un gran repte”, reconeix.

Joan Masdéu es mostra satisfet que, tot i semblar que hi ha cançons “més arranjades que mai”, en el disc s’han utilitzat menys elements que mai: dues guitarres, el baix i la bateria, i algun teclat ocasional. Això ha fet que ‘Innocents’ hagi estat el seu treball més breu en nombre de cançons, però el que ha suposat un procés de gestació més llarg. En lloc de tancar-se un mes seguit en un estudi i gravar-ho tot d’una tirada, en aquesta ocasió el músic i compositor ha optat per anar parant per revisar i garbellar les composicions.

El procés de gravació va començar fa un any i mig, amb una primera remesa de cançons sota el braç. “Aleshores només vam gravar-ne dues i la resta van quedar desestimades per sempre. Tornàvem a gravar en períodes de quatre mesos, començant de zero, jugant amb el relat, però sense sortir de la idea inicial, en un procés de gravació i de composició a temps real”, afegeix.

Aquest procediment singular sembla que quedarà fidelment reflectit als escenaris. “Serà el disc més fàcil de portar al directe perquè hem gravat amb els elements que després tenim per tocar. Hem mirat què teníem a l’abast i hem fet cançons que reflecteixin essència i puresa”, garanteix Masdéu.

El treball ha estat enregistrat i mesclat als estudis Blind Records (Barcelona), sota la producció artística de Santos Berrocal i Fluren Ferrer, i masteritzat a Kadifornia Mastering (Cadis) per Mario G. Alberni. ‘Innocents’ compta amb Oest de Franc a les guitarres i a les veus, amb Joan López a la bateria i les percussions, i amb Quim Xicoira al baix. També, amb les col·laboracions de Miri Ros i Sergi Carós a les veus, de Fluren Ferrer als teclats i de Santos Berrocal a les percussions.

“Les coses s’aniran posant al lloc que li pertoquen”

Immers de ple en la seva campanya de promoció, Masdéu i la banda oferiran el disc sencer en un concert aquest divendres a Barcelona, com a avantsala de la gira que s’estrenarà al gener. Conscient que la “convulsa” actualitat política acapara l’atenció mediàtica, el músic reivindica la necessitat de seguir vivint i construint la història. “Parar màquines seria absurd, perquè estem construint el què tindrem el dia de demà”, apunta.

Segons l’artista reusenc, la situació actual que viu el país és d’una transcendència “enorme”. “Crec que ningú pensava que això seria un camí de flors i violes, però les coses s’aniran posant al lloc que li pertoquen. Crec que és absurd negar la realitat que portem arrossegant i és una conseqüència de fa molts i molts anys. Però hi ha l’altra banda, que està reaccionant com ha de reaccionar, oi?”, es qüestiona.

Joan Masdéu reivindica que la cultura és “el que ens queda i el que ens fa no oblidar” i on se sustenten la realitat i l’actualitat que vivim. “La cultura reflecteix les coses que passen i hem de tenir espais per seguir continuar nodrint-nos de cultura, que en definitiva és (nodrir-nos) de la vida i del que ens està passant”, conclou Masdéu.