‘Iqoxe no es pot tornar a repetir’

Capçelera de la manifestació a la plaça Imperial Tarraco. CEDIDA

Més de 3.000 persones es manifestan al centre de Tarragona

El malestar i la desconfiança de la població de Tarragona pels buits en els controls de seguretat de la indústria química -evidenciados després de l’explosió de el passat 14 de gener a Iqoxe- s’han plasmat aquesta tarda en una manifestació en què van participar més de 3.000 persones. Una xifra important que, però, no va aconseguir les expectatives creades donat el xoc que va causar el gravíssim sinistre que ha deixat tres morts i quantiosos danys materials.

Abans de la marxa ciutadana, amb els piquets disposats a partir de dos quarts de cinc de la matinada, les empreses de el sector químic es van enfrontar a la primera jornada de vaga general de sector, que va transcórrer sense incidents i amb un contundent percentatge de seguiment, pròxim a el 100% segons els sindicats majoritaris UGT i CCOO.

L’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) ha denunciat l’incompliment dels serveis mínims: “És inadmissible que en alguns casos tant al polígon nord com al sud, no s’hagi permès accedir amb normalitat a les instal·lacions a personal que formava part dels serveis mínims legals que es decreten per motius de seguretat; encara és més greu que fins i tot s’hagi impedit l’accés de el canvi de torn dels bombers de Parc Químic de Seguretat Nord “.

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha participat a la manifestació i ha assegurat que “un accident tan greu com el d’Iqoxe no es pot tornar a repetir”. “Estem aquí amb tot l’Equip de Govern per reclamar més seguretat i més protocols per a la indústria petroquímica. L’Ajuntament està al costat de la ciutadania per reclamar que no torni a passar”. I ha afegit: “Fins ara la ciutadania sempre hem viscut amb convivència amb la indústria petroquímica però l’accident d’Iqoxe ho ha canviat. Per això cal implantar noves mesures de control i seguretat”.

L’alcalde Ricomà ha recordat que el consistori “està treballant des del primer dia amb els veïns afectats per l’explosió, per facilitar el seu retorn a casa i que les asseguradores assumeixin els desperfectes. El nostre paper és el de facilitar el de mediador entre l’empresa i els afectats. Estem a sobre constantment per facilitar-los les coses”.