Intersindical-CSC guanya 500 afiliats; CCOO en perd 300

La polarització de l’escenari polític català produeix moviments entre els afiliats als sindicats

Redacció.- El nombre d’afiliats de la Intersindical-Confederació Sindical Catalana ha augmentat un 12% des de l’1 d’octubre. Concretament, el sindicat independentista compta amb 500 associats més, que s’afegeixen als 4.000 que tenia a l’estiu. Si es continua a aquest ritme, l’organització preveu acabar l’any amb un miler d’afiliats nous. En una entrevista a l’ACN, el portaveu de la Intersindical-CSC, Marc Sallas, ha atribuït aquest ascens al fet que les vagues del 3-O i el 8-N han demostrat que “hi ha una opció sindical que és valenta i digna i que està fent la feina que toca d’acord amb el moment polític que viu el país”. Personatges com l’exdiputat de la CUP Antonio Baños i el diputat d’ERC Joan Tardà han fet aquesta setmana una crida a Twitter perquè la gent s’afiliï al sindicat.
El portaveu de la Intersindical-CSC assegura que la situació de les darreres setmanes els ha permès “aparèixer com una tercera opció” davant dels dos sindicats majoritaris, UGT i CCOO. Mentre la Intersindical té actualment 4.500 afiliats i 300 delegats, la USOC -el tercer sindicat a Catalunya- té 15.000 afiliats i 2.500 delegats.Per Marc Sallas, el procés independentista ha posat de relleu que “una de les mancances que havíem tingut com a país fins ara és que no disposàvem de sindicats nacionals i de classe”. La situació política està servint també per “obrir aquest meló pendent de l’independentisme, que ara es veu com una necessitat”. Per la Intersindical-CSC, “la República catalana és un element importantíssim per poder avançar cap a la justícia social”, ha argumentat.

Sallas ha explicat que cal tenir en compte que “el sindicalisme majoritari d’aquest país és el sindicalisme del 78 encara, hereu de la transició i que defensa els valors constitucionals espanyols”. “Aquí nosaltres no hi entrem, ni tampoc la majoria política i social d’aquest país”, ha afegit el portaveu, qui considera “normal” que “apareguin opcions sindicals que ja se situen al marge dels consensos de la transició”.

Precisament aquest dilluns, el portaveu de Súmate i exdiputat de la CUP Antonio Baños i el diputat d’ERC Joan Tardà van compartir a Twitter l’enllaç per afiliar-se al sindicat. “La República necessita un nou sindicalisme valent i digne. Ho vàrem veure a la vaga del dia 8. Afilia’t tu també a la @I_CSC aquí”, deia el tuit de Baños. Mentre que Tardà acompanyava l’enllaç amb aquest missatge: “Orgullós del meu sindicat!”

L’organització obrera està treballant per fer una campanya per promoure les afiliacions. En aquest sentit, Sallas apunta que una de les seves assignatures pendents és “anar estructurant el territori, ja que quan tens delegacions a comarques hi ha més capil·laritat perquè la gent entri i conegui el sindicat”. Actualment, l’organització té quatre locals a Barcelona, un a Igualada i un altre a Sabadell.

El portaveu ha criticat la “intoxicació dels grans sindicats difamant en contra de la vaga” del 8-N. El portaveu ha assegurat que delegats “d’altres sindicats” van assegurar que l’aturada era “il•legal”, fet que considera un atac contra el dret a vaga. De fet, la patronal Foment del Treball va denunciar la vaga perquè considerava que s’havia convocat per “motius polítics” i per tant la considerava “il•legal”. Davant de la demanda, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va decidir no suspendre l’aturada del 8-N com a mesura cautelar, si bé encara no s’ha pronunciat sobre el fons de la qüestió.

En aquest sentit, el portaveu del sindicat independentista ha reiterat que la vaga del 8-N es va convocar per “motius estrictament laborals que no van deslligades de les qüestions polítiques”. I és que, al marge de la creixent precarietat del mercat laboral, un dels motius de la convocatòria era el decret del govern espanyol per facilitar el trasllat d’empreses. Sallas no ha revelat si hi haurà una nova vaga general en un futur proper: “Anirem decidint si en convoquem una altra o no”.

 CCOO es manté “cohesionada”

Unes 300 persones afiliades de CCOO a Catalunya s’han donat de baixa de l’organització sindical des del mes de juliol per la situació política. En una entrevista amb l’ACN, el secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, ha reconegut que els darrers mesos “han incrementat les baixes motivades per condició política”, concretament per estar en desacord amb el posicionament del sindicat en la qüestió nacional. “Tant d’un extrem com l’altre”, ha afegit. Tot i que Pacheco ha lamentat “cadascuna de les baixes”, també ha matisat que “no són suficients” com per comprometre “l’estabilitat i viabilitat” de la principal organització sindical a Catalunya, amb 141.000 afiliats. “Hi ha moltes altes i baixes cada mes”, ha explicat Pacheco, que ha remarcat que en el mateix període van seguir creixent al ritme habitual, amb més altes que baixes. El líder de CCOO també ha assegurat que l’organització es manté “cohesionada” i ha defensat el seu caràcter “transversal i inclusiu”.
El secretari general de CCOO ha explicat que estan contactant amb les persones que han pres la decisió d’abandonar el sindicat per motius ideològics. “Volem parlar amb elles”, ha assegurat, per explicar-los que “el seu vincle amb el sindicat ha de ser no només pel posicionament ideològic i polític”. “Els volem fer entendre que encara és útil estar a CCOO i que es van afiliar per altres coses”, ha recalcat Pacheco, i “convèncer-les que tornin perquè és la millor eina dels treballadors per recuperar drets”.”La majoria d’afiliats entén perfectament que el nostre paper no és donar la resposta definitiva a si Catalunya ha de ser una República o no”, ha afirmat Pacheco, si no que ho és “defensar els drets laborals, econòmics i socials de la classe treballadora”. D’altra banda, Pacheco ha afirmat que la situació política no ha tensat les relacions amb CCOO a Espanya. “Totes les decisions són consensuades”, ha explicat. Segons el líder del sindicat a Catalunya, la “relació de no subordinació” que tenen dins l’organització “aniria molt bé” aplicada a l’àmbit polític.