La iniciativa pionera SmartCub uneix educació i tecnologia en un projecte plural

L’SmartCub és un espai de divulgació sobre la tecnologia Smart i amb un important component pedagògic

Tarragonasmart.- L’SmartCub ja està preparat per recórrer el territori divulgant els avantatges del concepte Smart. El Port de Tarragona, l’INS Pere Martell i la fundació Smart City han unit esforços per crear un espai que promocioni els beneficis d’utilitzar la tecnologia per millorar les condicions de vida dels ciutadans i tenir més cura del medi ambient. L’SmartCub és l’aposta d’aplicació de la tecnologia intel·ligent a la pedagogia i l’educació i, com a tal, es convertirà en una aula més a l’Institut Escola Mediterrani. Així, el concepte Smart es defineix de la millor manera amb aquest projecte: La gestió intel·ligent dels recursos, la sostenibilitat, l’aposta pel futur i la implicació dels agents actius d’una ciutat.
Que és l’SmartCub?
El Port de Tarragona és un ferm defensor del projecte Smart. Com a tal, va cedir un contenidor malmès al projecte per la seva renovació. Els alumnes de set famílies professionals diferents, com Arts Gràfiques i Energia i Aigua, van reformar el contenidor des de zero, no només la seva estructura, sinó també afegint-hi elements Smart, com una instal·lació elèctrica alimentada per les plaques solars del sostre de l’SmartCub o el sistema de connexió a internet. El projecte, així, té diferents vessants, com la tecnològica o l’educativa. L’SmartCub té valor en el seu resultat final i en tot el procés de creació, ja que s’ha convertit en una iniciativa de molts, en la qual han participat 200 alumnes i s’hi han implicat un bon nombre de professionals. David Hernando, coordinador d’innovació de l’Institut, explicava que la idea va sorgir el 2015, i que “preteníem fer alguna cosa innovadora, amb una utilitat per la ciutat i que afegís valor al nostre centre”.
Un projecte pioner arreu, tal com explicava Begoña Floría, presidenta de la Fundació, “la singularitat de l’experiència és un salt en el concepte Smart, implicant el món pedagògic i professional, incorporant també l’economia circular”. El projecte ha tingut un cost de 13.000 euros, i segons Floría “la multiplicació del valor de cada euro invertit és impossible de calcular”.El projecte és especialment important per l’Autoritat Portuària que, des de fa temps, ha apostat per convertir-se en un Smart Port. Tal com explicava la cap de Comunicació, Montse Adán, “en primer lloc ens hem marcat com a línia estratègica de creixement amb els criteris de sostenibilitat i d’acord amb el territori. Per això considerem molt important incloure’ns en la Fundació SmartCity”. Explicava que en aquesta línia ja han reduït un 30% en el consum d’aigua o han creat el quadre comandament que permet controlar al moment els nivells de qualitat de l’aire.

 Educació i tecnologia per una ciutat per les persones

El contenidor té una forta càrrega social, que Francesc Roca, regidor d’Educació, destacava en tot allò que han après els alumnes: “Darrere d’aquest contenidor el que hi veig d’intel·ligència és el que heu aportat professors i alumnes. Cobreix un dels somnis de l’Institut escola Mediterrani, on en l’àmbit d’ESO podran treballar conceptes que es podran visualitzar i compartir”. Un projecte educatiu pels qui l’han creat i també per tots els estudiants de secundària dels centres que rebran la visita de l’SmartCub. Perquè els més petits es familiaritzin amb les virtuts de viure en una Ciutat intel·ligent els alumnes del Pere Martell, amb la col·laboració de l’Il·lustrador Edu Polo han creat un conte infantil que explica, de forma senzilla, quines són les tecnologies Smart de les que gaudeix Tarragona.

Un projecte de territori

El contenidor es trasllada aquest divendres a la Fira Santa Teresa del Vendrell i continuarà en ruta pel territori fins a arribar a la seva última parada: l’Institut Escola Mediterrani. Un espai permanent que farà les funcions d’aula o oficina en aquest nou institut de la ciutat.