La inestabilitat política i el 155 han aturat un estudi per calcular l’impacte dels atemptats a les empreses

Des de la patronal del Ripollès, impulsors de la iniciativa, reconeixen que a la demarcació “hi ha reticències” a contractar personal musulmà

Redacció.- La inestabilitat política i l’aplicació de l’article 155 han aturat un estudi que pretenia calcular l’impacte que els atemptats de Barcelona i Cambrils havien tingut entre l’empresariat català. Es tracta d’una iniciativa de la Unió Intersectorial d’Empresaris del Ripollès (UIER), en col·laboració amb l’Associació d’Empresaris de les Comarques de l’Ebre (AECE). El gerent de la UIER, Josep Pascal, explica que els hauria agradat poder presentar el projecte a la consellera Bassa, però “va entrar a presó, i ara no es donen les circumstàncies polítiques per proposar aquesta iniciativa”. Pascal també reconeix que encara “hi ha reticències” per part dels empresaris del Ripollès a contractar personal musulmà. “No diuen que no en volen, però hi ha la sensació que aquest col·lectiu ha perdut punts en el currículum, i prioritzen que no ho siguin”, lamenta Pascal.
Sis mesos després dels atemptats de Barcelona i Cambrils que van sacsejar Catalunya encara no s’ha pogut saber quin ha estat l’impacte real sobre les empreses. La suspensió de l’autonomia i la incertesa política han fet que s’hagi guardat al calaix un projecte que la UIER tenia previst tirar endavant després del succés, amb el suport de les administracions. L’objectiu d’aquesta iniciativa, segons explica el gerent de la patronal del Ripollès, Josep Pascal, era “copsar la realitat de les empreses”, per veure quines són les necessitats “després d’haver patit un sotrac com aquest”.

Pascal ha revelat que quan van voler presentar l’estudi a la Generalitat es van trobar amb l’empresonament de la consellera Dolors Bassa, i una “inestabilitat” que va obligar-los a fer marxa enrere. Ara, diu Pascal, “no hi ha les millors condicions” per realitzar-lo, però deixa clar que “és un estudi necessari” per saber el cop que van provocar els atemptats.

La idea, segons el gerent, és que la UIER s’ocupi de la zona del Ripollès, la AECE ho faci de la zona de l’Ebre, i Foment del Treball es faci càrrec de la resta. El pla contempla fer entrevistes amb els empresaris de cada comarca per saber com ha afectat i quines accions poden permetre millorar.

Pascal explica que una de les particularitats és incorporar un suport psicològic en aquestes entrevistes, amb l’objectiu d’evitar l’exclusió de la comunitat musulmana. “És un aspecte important, i els mateixos empresaris ens ho traslladen”, explica.

Encara hi ha reticències

Des de la UIER admeten que encara “hi ha reticències” a contractar personal musulmà entre els empresaris del Ripollès. Pascal reconeix que “han perdut uns quants punts” respecte a la resta de candidats. “Els caps de recursos humans no diuen que no d’entrada, però prioritzen altres currículums”, apunta.

En aquest sentit, des de la patronal recorden que molts dels terroristes treballaven en companyies de la zona, i deixen clar que “no han estat mai excloents”. El gerent reconeix que “cal pair una situació molt dura” i es mostra “convençut” que “tot plegat es normalitzarà”.

Es necessiten mecànics de manteniment

En relació a les professions que calen cobrir entre les companyies que treballen al Ripollès, Pascal ha explicat que els calen mecànics de manteniment. “Ara mateix les empreses no en troben i és un perfil molt sol·licitat”, ha explicat.

Per tot plegat han impulsat una sèrie d’actes durant el mes de març amb l’objectiu de rebre currículums d’aquelles persones que busquen feina. Pascal reconeix que també els interessa captar treballadors de fora de la comarca del Ripollès que “apostin per la qualitat de vida” d’aquesta demarcació, ja que els “comença a amoïnar” la caiguda de població.

Amb tot, el gerent de la UIER concreta que un altre dels objectius que tenen és consolidar-se com un punt d’atracció turístic, i és que es considera “un sector clau” que no ha notat excessivament els atemptats terroristes del passat mes d’agost.