La indústria nuclear catalana critica la situació de “incertesa” a la qual està sotmesa en virtut de la voluntat política expressada tant pel Govern central com per la Generalitat. L’Executiu que lidera Pedro Sánchez, a través del Ministeri de Transició Ecològica, haurà de detallar abans del 31 de desembre el futur de les plantes nuclears en un Pla Integral d’Energia i Clima que desenvolupa el difús avantprojecte actual de Canvi Climàtic i Transició Energètica.

Pel que fa a les directrius de Madrid, -segons recull el diari El Mundo-, es preveu que aquest Pla Integral marqui el calendari esglaonat de tancament de les set centrals que continuen operatives a Espanya. La primera ‘patata calenta’ és la renovació de les autoritzacions actuals de funcionament, que expiren el 2020 en el cas de Vandellòs 2 i Almaraz, i un any després (2021) al d’Ascó 1 i 2 i Cofrents.

L’Associació Nuclear Ascó i Vandellòs (ANAV), operadora de les centrals catalanes, va iniciar el 2017 -tal com exigeix ​​la normativa- l’enviament del primer bloc de documentació per renovar les seves llicències: “La gran incògnita és per quant temps demanarem l’autorització ; dependrà del grau de concreció del Pla Integral i de la voluntat de les propietàries (72% Endesa i el 28% Iberdrola) en funció del retorn de les seves inversions “, avança el director general d’ANAV, José Antonio Gago.

A la cúpula de les dues grans elèctriques de moment els comptes del negoci els segueixen quadrant malgrat les fortes inversions necessàries (uns 35 milions per central i any en condicions normals) i, sobretot, la forta dosi d’impostos i càrregues que suporten, inclosos els 8,5 milions anuals que els van a costar els operatius antiterroristes de la Guàrdia Civil que estaran ja ubicats dins el perímetre de les centrals en el primer semestre del 2019.

Malgrat les ombres per al sector introduïdes pel Govern socialista, llevat imprevist, és més que probable que Vandellòs i Ascó puguin superar els 40 anys de vida útil en les seves properes autoritzacions, i fins i tot no renuncien a aconseguir els 60. Vandellòs complirà el seu 40 aniversari en 2028 i els dos grups d’Ascó en 2024 i 2026. “Tota la informació -ha revelat Gago- d’avaluacions, inversions, inspeccions, etc., s’està enviant sota el model nord-americà (20 anys més) amb la idea d’operar a llarg termini “-

Els directius d’ANAV entenen que la realitat del canvi climàtic és molt tossuda i està de la seva part: si l’augment de l’electrificació de l’economia se sumen els compromisos amb la UE en matèria de gasos d’efecte hivernacle i energies netes, l’equació ” converteix l’energia nuclear en un aliat i no en un enemic “. “Espanya segueix augmentant les seves emissions … Si eliminem dogmatismes i anem a les xifres, amb les tecnologies actuals i una demanda creixent d’electricitat no és possible tancar les plantes atòmiques”.

En relació a les incògnites del ‘Procés’, l’únic document que ANAV té sobre la taula és la Llei de Canvi Climàtic aprovada pel Parlament -actualment recorreguda i sospesa- que decreta el tancament del parc nuclear abans de 2027. “De nou, el clima d’incertesa torna a influir, en aquest cas com un element més que han de sospesar els propietaris “. Els dubtes sobre el futur del sector a Espanya també han generat una fuga de professionals cap als faraònics projectes dels Emirats Àrabs.

Redacció

Share
Published by
Redacció

Recent Posts

La Setmana de la Salut de Vila-seca 2024 se centra en l’estil de vida mediterrani

Del 2 a l'11 de maig tindrà lloc la Setmana de la Salut a Vila-seca, organitzada…

5 dies ago

La Diputació de Tarragona aprova la compra de l’antic edifici de la seu de Caixa Tarragona

El Ple de la Diputació de Tarragona, reunit en sessió extraordinària, ha aprovat l’adquisició de…

5 dies ago

Tarragona i el Síndrome de les Finestres Trencades: Com la Falta d’Autoestima Crida a l’Acció

Tarragona, una ciutat amb un ric patrimoni històric i una ubicació privilegiada al Mediterrani, es…

4 setmanes ago

Las máquinas ya trabajan en los terrenos del proyecto de Lotte Energy Materials

Las máquinas ya están trabajando en la preparación de los terrenos para iniciar en las próximas…

4 setmanes ago

Reus acollirà dues proves dels IV Premis Gastronòmics Josep Lladonosa

Reus serà escenari de dues proves dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, un dels esdeveniments més…

1 mes ago

Finalistes del I Premi de Periodisme Salut i Drets Socials

Un total de 31 treballs periodístics sobre temes de salut i drets socials (dependència,  serveis…

1 mes ago