Iceta demana un pacte d’Estat per a Catalunya: El 155 “permet el retorn a la legalitat però no resol el problema de fons”

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, gesticula en roda de premsa el 19 d'octubre de 2017 (horitzontal)

Hauria d’incloure infraestructures, finançament, llengua, la reforma de la Constitució i la recuperació de l’Estatut retallat pel TC

 

Redacció.- El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha reclamat aquest dimarts des de Madrid l’assoliment d’un nou “pacte d’Estat per a Catalunya” que s’ha de construir sense “cap privilegi” per a Catalunya i sense “trencar” ni la “igualtat dels drets” entre els espanyols ni tampoc la “sobirania nacional”. Segons Iceta, Espanya no s’ha de resignar a que l’únic acord d’Estat sigui l’aplicació de l’article 155, que “si bé permet el retorn a la legalitat, no resol el tema de fons”, i és una “tragèdia” que el Senat només es comporti com a cambra territorial per al 155. Per Iceta, aquest ha de ser un pacte d’Estat a l’alçada del que van signar Suárez i Tarradellas que reconegui les “característiques singulars de la societat catalana, la seva identitat nacional i la seva vocació d’autogovern”, i que parteixi de la premissa de parlar “amb tota Catalunya, no amb uns sense dirigir-se a tots”. “Això no va d’acontentar els independentistes, sinó de seduir una àmplia majoria”, ha dit. Entre altres, aquest pacte d’Estat ha d’implicar recuperar l’Estatut retallat pel TC, el sistema de finançament, infraestructures, el reconeixement de la cultura i llengua catalanes, i una reforma de la Constitució.
Segons Iceta, aquest pacte d’Estat ha d’abordar temes concrets que “per desgràcia porten massa temps sense ser objecte d’una negociació sensata, almenys des del 2012”, com les 46 demandes plantejades pel president Puigdemont al president Rajoy. “Tret de la demanda relativa al referèndum, els socialistes veiem possibilitats d’acord a una gran majoria d’elles”.

En aquest marc, reclama “desenvolupar l’Estatut d’autonomia vigent, fins i tot a través de les oportunes reformes legals”, així com “abordar algunes de les qüestions que el Tribunal Constitucional va considerar que no podrien ser objecte de regulació per part del propi Estatut d’Autonomia”.

En tercer lloc, el pacte d’Estat hauria d’abordar la negociació del sistema de finançament autonòmic” i també “acordar un ambiciós pla d’inversió estatal en infraestructures estratègiques a Catalunya” que suposin “un tracte just, un disseny global i intel·ligent i una gestió compartida”. “El corredor mediterrani i el servei de Rodalies són dos rellevants pedres de toc”, sosté.

Aquest pacte d’Estat, segons Iceta, hauria d’incorporar tres punts més: “aprofundir el reconeixement de la llengua, la cultura i els símbols de Catalunya” mitjançant una Llei orgànica de reconeixement i empara de la pluralitat lingüística d’Espanya i assegurar la presencia de Catalunya i de les cultures catalana i aranesa a la Unesco a través de la representació espanyola d’aquest organisme”.

El sisè punt és “reconèixer la importància estratègica i simbòlica de la ciutat de Barcelona com a gran capital catalana, espanyola i europea, i seu de la Unió pel Mediterrani”, i el setè “impulsar la reforma federal de la Constitució Espanyola”. Segons el primer secretari del PSC, aquesta reforma constitucional ha de suposar el reconeixement de les aspiracions nacionals de Catalunya, un repartiment competencial que millori l’autogovern, un nou sistema de finançament “just i equitatiu” i la reforma del Senat per convertir-lo en un “autèntic instrument d’integració i cooperació territorial”.

Demana a Puigdemont que convoqui eleccions

Iceta també ha emplaçat el president Puigdemnt a “recuperar la legalitat tan aviat com sigui possible” i “per la seva pròpia decisió” mitjançant una convocatòria d’eleccions al Parlament o anant al Senat, en el tràmit previ a l’activació del 155, per “demanar i oferir diàleg polític”. Segons Iceta, per a molts “és obvi que les institucions catalanes han de tornar a la legalitat tan aviat com sigui possible” ja sigui “voluntàriament” o “a través dels mecanismes legals oportuns”, i “per si algú en té algun dubte” el PSC i el PSOE “defensarem sempre la legalitat i la vigència de l’Estat de dret, així com la integritat territorial i la sobirania que resideix al conjunt del poble espanyol”.

En una conferència a Madrid, Iceta ha assegurat que la política espanyola s’enfronta a una “gravíssima crisi d’Estat” que “ve incubant-se des de fa moltíssim temps” i que només es pot corregir “a través d’un procés de diàleg, negociació i pacte que culmini amb un referèndum on els ciutadans puguin acceptar o rebutjar un nou acord”. Segons el primer secretari del PSC, aquest referèndum pot ser “estatutari”, “constitucional” o una “consulta en els termes que s’acordi”.

En aquest sentit ha apuntat que l’”anomalia” que “té el seu origen al 2010” només s’ha “agreujat” des d’aleshores a causa, ha afirmat, “de la radicalització independentista” i de “l’absència de diàleg entre els governs de Catalunya i Espanya”. “Des de l’inici de la legislatura al Parlament, els socialistes vam advertir des greus riscs i els alts costos de situar les institucions catalanes fora de la legalitat”.

El líder del PSC ha recordat, a més, que el ple dels dies 6 i 7 de setembre va “consumar la ruptura de les institucions catalanes amb la legalitat” de la “pitjor manera possible” perquè es va “vulnerar la Constitució i es va liquidar l’Estatut d’Autonomia”. “Mai tant disbarat tan concentrat en tan poc temps”, ha resumit abans de recordar que la jornada de l’1-O “no va poder ser impedida per l’Estat malgrat algunes actuacions policials desproporcionades”, però “no va constituir el referèndum efectiu, vinculant i amb garanties”.