Hauria d’incloure infraestructures, finançament, llengua, la reforma de la Constitució i la recuperació de l’Estatut retallat pel TC
En aquest marc, reclama “desenvolupar l’Estatut d’autonomia vigent, fins i tot a través de les oportunes reformes legals”, així com “abordar algunes de les qüestions que el Tribunal Constitucional va considerar que no podrien ser objecte de regulació per part del propi Estatut d’Autonomia”.
En tercer lloc, el pacte d’Estat hauria d’abordar la negociació del sistema de finançament autonòmic” i també “acordar un ambiciós pla d’inversió estatal en infraestructures estratègiques a Catalunya” que suposin “un tracte just, un disseny global i intel·ligent i una gestió compartida”. “El corredor mediterrani i el servei de Rodalies són dos rellevants pedres de toc”, sosté.
Aquest pacte d’Estat, segons Iceta, hauria d’incorporar tres punts més: “aprofundir el reconeixement de la llengua, la cultura i els símbols de Catalunya” mitjançant una Llei orgànica de reconeixement i empara de la pluralitat lingüística d’Espanya i assegurar la presencia de Catalunya i de les cultures catalana i aranesa a la Unesco a través de la representació espanyola d’aquest organisme”.
El sisè punt és “reconèixer la importància estratègica i simbòlica de la ciutat de Barcelona com a gran capital catalana, espanyola i europea, i seu de la Unió pel Mediterrani”, i el setè “impulsar la reforma federal de la Constitució Espanyola”. Segons el primer secretari del PSC, aquesta reforma constitucional ha de suposar el reconeixement de les aspiracions nacionals de Catalunya, un repartiment competencial que millori l’autogovern, un nou sistema de finançament “just i equitatiu” i la reforma del Senat per convertir-lo en un “autèntic instrument d’integració i cooperació territorial”.
Demana a Puigdemont que convoqui eleccions
Iceta també ha emplaçat el president Puigdemnt a “recuperar la legalitat tan aviat com sigui possible” i “per la seva pròpia decisió” mitjançant una convocatòria d’eleccions al Parlament o anant al Senat, en el tràmit previ a l’activació del 155, per “demanar i oferir diàleg polític”. Segons Iceta, per a molts “és obvi que les institucions catalanes han de tornar a la legalitat tan aviat com sigui possible” ja sigui “voluntàriament” o “a través dels mecanismes legals oportuns”, i “per si algú en té algun dubte” el PSC i el PSOE “defensarem sempre la legalitat i la vigència de l’Estat de dret, així com la integritat territorial i la sobirania que resideix al conjunt del poble espanyol”.
En una conferència a Madrid, Iceta ha assegurat que la política espanyola s’enfronta a una “gravíssima crisi d’Estat” que “ve incubant-se des de fa moltíssim temps” i que només es pot corregir “a través d’un procés de diàleg, negociació i pacte que culmini amb un referèndum on els ciutadans puguin acceptar o rebutjar un nou acord”. Segons el primer secretari del PSC, aquest referèndum pot ser “estatutari”, “constitucional” o una “consulta en els termes que s’acordi”.
En aquest sentit ha apuntat que l’”anomalia” que “té el seu origen al 2010” només s’ha “agreujat” des d’aleshores a causa, ha afirmat, “de la radicalització independentista” i de “l’absència de diàleg entre els governs de Catalunya i Espanya”. “Des de l’inici de la legislatura al Parlament, els socialistes vam advertir des greus riscs i els alts costos de situar les institucions catalanes fora de la legalitat”.
El líder del PSC ha recordat, a més, que el ple dels dies 6 i 7 de setembre va “consumar la ruptura de les institucions catalanes amb la legalitat” de la “pitjor manera possible” perquè es va “vulnerar la Constitució i es va liquidar l’Estatut d’Autonomia”. “Mai tant disbarat tan concentrat en tan poc temps”, ha resumit abans de recordar que la jornada de l’1-O “no va poder ser impedida per l’Estat malgrat algunes actuacions policials desproporcionades”, però “no va constituir el referèndum efectiu, vinculant i amb garanties”.