Categories: Noticies de Smartcity

La hidratació i l’exercici, elements clau per a combatre les molèsties digestives a l’avió

Amb les vacances d’estiu molta gent acostuma agafar algun avió. Els passatgers, a causa del canvi brusc d’altitud i de pressió, pateixen diversos canvis fisiològics durant el vol

UOC.- A banda de la inflor de cames o del mal de cap, les molèsties digestives són algunes de les principals conseqüències. Àlex Vidal, nutricionista de la UOC i també d’Alimenta’t, dona alguns consells per a prevenir o combatre aquest tipus de malestar.

La inflor o la pesadesa abdominal i l’estrenyiment són alguns dels inconvenients de volar. L’activitat de l’aparell digestiu i la segregació gàstrica es redueixen durant el trajecte. En aquests casos, els experts recomanen aixecar-se del seient cada hora i caminar per l’avió. «L’exercici permet activar la circulació de les cames i evitar possibles trombes, però també facilita la circulació dels budells, tan necessària per a regular el trànsit intestinal», explica Vidal.

Entre els principals problemes dels trajectes amb avió, sobretot dels de llarga durada, es troba també la deshidratació. Els passatgers passen moltes hores asseguts i normalment beuen poca aigua. Això provoca cansament, retenció de líquids i dificultats digestives. Per a combatre-ho, el professor de la UOC aconsella beure aigua regularment, «un got o dos cada hora», durant el vol.

Pèrdua d’un 30% del sentit del gust

La dieta rica en fruita i verdura pot ser una font d’hidratació, però no sempre és possible seguir-la: els menús de les companyies aèries acostumen a ser alts en carbohidrats refinats i a tenir poca presència d’hortalisses. A més, per a compensar la pèrdua de fins al 30% del sentit del gust quan es vola, el menjar que es serveix és més alt en sal i sucre. A 10.000 metres d’altitud, segons un estudi de Lufthansa (2010), hi ha un descens de la humitat del 15% que afecta la boca, la gola i el nas, parts imprescindibles per a notar els gustos. La dosi extra de sal, però, contribueix a patir una deshidratació més forta i, per tant, a tenir possibles problemes de digestió, assenyala Vidal.

Pel que fa a les postres d’aquests menús, a l’alcohol o al cafè, el nutricionista de la UOC explica que són «calories buides». «L’únic que fan és contribuir igualment a la deshidratació, cosa contraproduent també per al jet-lag, ja que augmenta les possibilitats de patir-ne», afegeix.

A les persones propenses a l’estrenyiment, a més de caminar per l’avió, se’ls recomana fer un àpat lleuger i incorporar, en la mesura que sigui possible, la ingesta de fibra. Els snacks que es venen a l’avió elaborats a base de fruita seca són un bon aliat. «La fibra és present bàsicament en aliments d’origen vegetal; per tant, la fruita d’aquest tipus pot ser una font de fibra interessant», recorda aquest expert.

Relaxar-se i dormir, aliats del benestar digestiu

Els moments de nervis que es poden passar quan es pot perdre l’avió, o en passar els controls o trobar-se amb connexions impossibles, poden provocar un alentiment en l’aparell digestiu. En casos d’estrès, apunta Vidal, s’ha de mirar de respirar profundament i a poc a poc, perquè això aporta oxigen a la paret intestinal i en regula l’activitat.

En trajectes llargs, sempre que es pugui, és aconsellable dedicar algunes hores al son. Dormir ajuda a «descansar el sistema digestiu», conclou.

Redacció

Share
Published by
Redacció

Recent Posts

La Setmana de la Salut de Vila-seca 2024 se centra en l’estil de vida mediterrani

Del 2 a l'11 de maig tindrà lloc la Setmana de la Salut a Vila-seca, organitzada…

4 dies ago

La Diputació de Tarragona aprova la compra de l’antic edifici de la seu de Caixa Tarragona

El Ple de la Diputació de Tarragona, reunit en sessió extraordinària, ha aprovat l’adquisició de…

4 dies ago

Tarragona i el Síndrome de les Finestres Trencades: Com la Falta d’Autoestima Crida a l’Acció

Tarragona, una ciutat amb un ric patrimoni històric i una ubicació privilegiada al Mediterrani, es…

4 setmanes ago

Las máquinas ya trabajan en los terrenos del proyecto de Lotte Energy Materials

Las máquinas ya están trabajando en la preparación de los terrenos para iniciar en las próximas…

4 setmanes ago

Reus acollirà dues proves dels IV Premis Gastronòmics Josep Lladonosa

Reus serà escenari de dues proves dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, un dels esdeveniments més…

1 mes ago

Finalistes del I Premi de Periodisme Salut i Drets Socials

Un total de 31 treballs periodístics sobre temes de salut i drets socials (dependència,  serveis…

1 mes ago