Guindos responsabilitza “la crisi catalana” d’afectar negativament al PIB

Creu que la situació política té un impacte de mig punt en l’economia

Redacció.- El ministre d’Economia, Luis de Guindos, ha assegurat que l’economia espanyola podria créixer l’any vinent per sobre del 3% si no fos per la “crisi catalana”. “En absència d’aquest factor, l’any vinent hauria estat molt similar al d’aquest any”, ha subratllat en declaracions als periodistes. Guindos ha considerat una “bona notícia” que la Comissió Europea hagi millorat les previsions econòmiques d’Espanya per al 2017 fins al 3,1% i fins al 2,5% per al 2018. El ministre ha dit que la situació a Catalunya tindrà un impacte de mig punt en l’economia, tot i que ha pronosticat que el conflicte se solucionarà amb el 21-D. Dimarts passat, va assegurar que la situació es normalitza a partir del desembre, el PIB podria créixer l’any vinent entre un 2,7% i un 2,8%.
Si no fos per Catalunya, “no hi havia raons per haver projectat una desacceleració important”, ha assegurat Guindos. El govern espanyol havia pronosticat un creixement per al 2018 del 2,6% però a l’octubre el va rebaixar fins al 2,3%. Per la seva part, la Comissió Europea ha millorat una dècima aquest dijous les previsions econòmiques per a l’any vinent, fins al 2,5%. La CE admet que la situació a Catalunya implica “riscos” en el futur, però no els ha inclòs en el seu càlcul.

Guindos ha explicat que el govern espanyol és “prudent” amb les previsions econòmiques de cara al 2017, com es veu en el fet que les previsions de la CE són millors que les de l’executiu estatal.

El ministre ha afegit que, si l’economia pot créixer més del previst l’any vinent, “seria factible” sortir del procés de dèficit excessiu l’any vinent. La CE també ha reduït les seves previsions de dèficit d’Espanya en una dècima per aquest any, fins al 3,1%, i en dues per al proper, fins al 2,4%. L’objectiu pactat amb la UE és del 3,1% per enguany i del 2,2% per al vinent.