De Guindos obre la porta per negociar amb Catalunya un concert econòmic com el basc

Imatge en un primer pla del ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos en un acte celebrat al Carcel d'Economia el 25 de maig del 2017

El ministre d’Economia assegura que la independència seria ”dolentíssima” per als catalans i ”molt dolenta” per a Espanya

Redacció.- El ministre d’Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, no ha descartat la possibilitat de negociar un concert econòmic per a Catalunya tot i que ha advertit que per fer-ho caldria modificar la Constitució. De Guindos ha subratllat que ”no hi ha res escrit sobre pedra” i per tant tot es pot modificar però sempre respectant les ”regles” i els procediment legals que estan establerts, segons ha defensat en una entrevista al programa ‘Els matins de TV3’. En relació amb el conflicte català, De Guindos ha negat manca de diàleg per part del govern espanyol amb la Generalitat i ha recordat que el seu Ministeri sempre ha estat al costat del Govern per evitar ”la suspensió de pagaments” de les seves finances. El ministre ha dit que la independència seria ”dolentíssima” per a Catalunya i ”molt dolenta” per a Espanya.

El titular d’Economia ha insistit en la voluntat de diàleg que ha mantingut el govern espanyol en aquest últims anys. De Guindos ha recordat que el seu ministeri sempre ha estat al costat del Departament d’Economia i Hisenda per evitar la ”suspensió de pagaments” de les finances de la Generalitat. El ministre ha recordat un parell de vegades el rescat dels ”bons patriòtics” col·locats entre particulars que va haver d’amortitzar el Tresor espanyol.

El Tresor ha estat una “mare” i no una “madrastra” per a Catalunya

De Guindos ha defensat que el Tresor espanyol ha actuat com una ”mare” en l’ajut de les finances de la Generalitat i no pas com fan els mercats que són una ”madrastra”.

El mecanisme del FLA i el fons de proveïdors per a Catalunya ha suposat una injecció del Tresor espanyol a la Generalitat de l’entorn de 70.000 milions d’euros, ha recordat.

El ministre ha afirmat que Catalunya té un nivell de competències autonòmiques que no té cap altre territori de la Unió Europea i ha assegurat que de les peticions que el juliol del 2015 va presentar el president Artur Mas a la Moncloa totes elles es podrien satisfer menys el referèndum ”perquè és il·legal”, ha reblat.

”Circumstàncies específiques” en el nou model de finançament

De Guindos ha recordat que en aquest moment està obert un diàleg amb totes les comunitats autònomes per modificar el model de finançament autonòmic. Per al ministre, aquest nou model hauria de recollir ”les circumstàncies específiques” de cada territori. De Guindos no ha concretat si entre aquestes singularitats es podria incloure el principi d’ordinalitat o d’altres reivindicacions que es reclamen des de Catalunya.

En tot cas, ha defensat el ministre, serà un nou model de finançament que suposarà una major transferència de recursos econòmics del govern espanyol a les autonomies ”com sempre ha passat” quan s’ha aprovat qualsevol nou model de finançament.

Concert

En relació amb el concert, De Guindos ha recordat que quan el president Artur Mas va demanar un concert per al finançament de Catalunya era ”incompatible” amb la Constitució i per tant ho seguia sent. El ministre, però, ha afegit que ”una altra cosa seria que la Constitució es pugui modificar a futur”.

De Guindos ha destacat que ”no hi res que estigui absolutament escrit sobre pedra” però el que sí que hi ha són regles. La democràcia es caracteritza per dues coses. D’una banda per les votacions, on s’elegeixen a uns representants, i les regles que aquests aproven i que han de ser respectades per tots.

El titular d’Economia ha acusat al Govern de fer dues coses malament en aquests últims temps que ha estat ”no respectar la legalitat” i dividir a la societat catalana.

2 d’octubre

En relació amb el dia 2 d’octubre, el ministre s’ha mostrat convençut que Catalunya seguirà dins de l’estat espanyol i ha defensat que aquest ”és el millor projecte per a la societat catalana”.

Finalment, el ministre d’Economia ha manifestat que el govern espanyol no està cec davant del conflicte català i és ”conscient” del nivell de desafecció d’una part important de la societat catalana. Per superar aquest desafecció, De Guindos ha reclamat reflexionar entre tots, ”tots junts” però sempre tenint en compte ”que la legalitat és un principi bàsic de qualsevol règim democràtic modern”.