La Guerra Civil centra les III Jornades de Patrimoni Literari Ebrenc

La Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa acollirà actes sobre el conflicte bèl·lic a partir de la literatura, el periodisme i el món audiovisual

Redacció.- La Guerra Civil espanyola i la batalla de l’Ebre han estat la temàtica escollida per les III Jornades de Patrimoni Literari Ebrenc que se celebraran la setmana del 13 al 17 de novembre a Tortosa. Com a novetat, enguany les activitats no només se centraran en la literatura sinó que també debatran sobre el conflicte bèl·lic a partir del periodisme i del món audiovisual. A més, la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, organitzadora de les jornades juntament amb l’Ajuntament, ha volgut plantejar-les com una activitat prèvia als actes de commemoració del 80è aniversari de la batalla de l’Ebre previstos pel 2018. Entre les xerrades i debats destaca la conferència de la directora de l’Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, sota el títol ‘L’adaptació literària al cinema’. Enguany les jornades també s’obrin als alumnes de Batxillerat de la ciutat.
La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Tortosa, Dolors Queralt, ha destacat el “rigor” de les jornades i “l’encert” en la tria dels ponents, així com l’aposta per la multdisciplinarietat a l’hora de tractar una qüestió com la Guerra Civil des dels àmbits del periodisme, el cinema i la literatura. “L’objectiu d’aquestes jornades és ajudar-nos a difondre i fer present i visible la nostra història més propera”, ha afegit.

Per la seva part, la directora de la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, Irene Prades, ha explicat que enguany s’obre als alumnes de Batxillerat de la ciutat que seran convidats al passi de la pel·lícula ‘Pa negre’ d’Agustí Villaronga, i a les activitats previstes pel dijous la tarda sobre el paper del cinema. Així mateix, en aquesta edició també s’ha inclòs com activitat paral·lela una ruta guiada sobre Hemingway a Tortosa, a càrrec de l’empresa Terra Enllà, que es farà dissabte 18 de novembre per un preu de 5 euros per als usuaris de la Biblioteca.

Les jornades s’iniciaran dilluns 13 de novembre amb la conferència ‘La batalla de l’Ebre, una realitat viva’ del periodista tortosí Josep Bayerri. Tot seguit la directora general de Relacions Institucionals de la Generalitat, Carme Garcia, parlarà sobre el pla d’obertura de fosses. Dimarts serà el dia dedicat a la literatura, on destaca una xerrada de Maria Bohigas, editora del Club Editor i un club de lectura amb Toni Orensanz, sobre la seva obra ‘L’òmnibus de la mort’.

Dimecres és la jornada dedicada al periodisme on hi haurà xerrades de la periodista tortosina Marina Pallàs, de Daniel Arasa, del professor de la UAB Josep M. Figueres; i del periodista del Penedès i resident a Tortosa, Andreu Caralt, autor de ‘3.669 biberons: història de l’Agrupació de Supervivents de la Lleva del Biberó-41’.

Dijous 16 de novembre és el dia dedicat al cinema on destaca la xerrada de la directora de cinema i de l’Acadèmia de Cinema Català, Isona Passola; i per divendres el periodista Xavier Garcia parlarà sobre el recent desaparegut Josep Subirats Piñana i altres biografies durant la Guerra Civil espanyola; es farà una taula rodona sobre les veus de la Guerra Civil; i la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, parlarà sobre el patrimoni literari.