Foment del Treball demana que el nou Govern augmenti el mínim exempt de l’impost de Patrimoni

La patronal catalana argumenta que cal “canviar la imatge negativa de Catalunya per l’alta tributació”

Redacció.- La Junta Directiva de la patronal catalana Foment del Treball ha demanat aquest dilluns que un cop hi hagi un nou Govern augmenti el mínim exempt de l’impost de Patrimoni o que el bonifiqui totalment. En un comunicat, la principal patronal de Catalunya ha argumentat que modificar aquest tribut és “prioritari”, de cara als propers mesos, per “canviar la imatge negativa de Catalunya per l’alta tributació”. L’impost de Patrimoni és un tribut estatal cedit a les autonomies, que el recapten i el regulen. Actualment el mínim exempt a Catalunya se situa en 500.000 euros, després que el 2012 la Generalitat el rebaixés en 200.000 euros. Segons Foment del Treball, aquest impost “penalitza a les rendes mitges, promou la inactivitat econòmica i frena l’atracció de talent i la inversió”.
L’objectiu per a la patronal és que el govern espanyol acabi suprimint de forma definitiva aquest impost. En aquest sentit, Foment ha ressaltat que entre els països de la Unió Europea “pràcticament només Espanya i França compten amb aquest impost” que l’estat espanyol va recuperar el 2011 -després d’eliminar-lo el 2008- per compensar el descens en la recaptació com a conseqüència de la crisi econòmica.

D’altra banda, Foment ha lamentat que el tribut “provoca desigualtats” entre autonomies ja que algunes, com Madrid, el bonifiquen totalment mentre que a d’altres com Catalunya, Aragó o Extremadura és elevat. Per compensar la disminució de recaptació amb l’eliminació d’aquest tribut, Foment proposa que el govern espanyol valori cedir altres impostos estatals que actualment són competència exclusiva de l’estat espanyol.

La patronal també ha assenyalat que Catalunya és l’autonomia amb “més tributs propis” i amb “tipus impositius més alts” la qual cosa té “una imatge molt negativa” perquè la carrega impositiva “perjudica a empreses, professionals i famílies”.