Foment inverteix 7 milions d’euros en un centre amb tecnologia digital per controlar el servei de Rodalies

El ministre Iñigo de la Serna destaca que la instal·lació de supervisió de la xarxa ferroviària de Barcelona és las més avançada de l’estat espanyol

ACN Barcelona .- Barcelona i la seva xarxa de Rodalies disposen del centre de control i supervisió més avançat de tot l’estat espanyol i un dels millors de la Unió Europea, segons ha destacat el ministre de Foment, Iñigo de la Serna. El titular de Foment ha visitat aquest centre de control amb la tecnologia digital més avançada amb companyia de Josep Rull, conseller de Territori i Sostenibilitat, el president de Renfe, Juan Alfaro, i el president d’Adif, Juan Bravo. La posada en marxa d’aquest nou centre de control, ubicat a l’Estació de França, ha suposat una inversió de 7 milions d’euros. Aquest centre tindrà una ”replica” a partir del mes de novembre per garantir la supervisió del servei de Rodalies i abans de final d’any s’anirà implantant la tecnologia digital en la resta de centres de control satèl·lits.

El ministre de Foment ha destacat que la tecnologia del Control de Tràfic Centralitzat de Rodalies de Barcelona és ”sens dubte el millor” de l’estat espanyol ”i de lo milloret” que es pot trobar en els diferents països de la Unió Europea.

El contracte de la instal·lació del centre tecnològic de l’Estació de França s’ha subscrits amb la companyia alemanya Siemens i té un període de manteniment i renovació per un període de 20 anys.

Després d’haver-la instal·lat en el centre de control de l’Estació de França, De la Serna ha anunciat que aquesta tecnologia digital s’anirà estenen a la resta de comunitats autònomes.

El titular de Foment ha aprofitat el seu pas per Barcelona per anunciar un conjunt ”d’actuacions tangibles” a la xarxa de Rodalies que s’adjudicaran aquest estiu i en el transcurs del mes de setembre amb un valor de l’entorn de 50 milions. De la Serna també ha citat altres inversions sense un calendari no concret d’uns altres prop de 45 milions d’euros destinats a instal·lar un sistema de control RTMS (sistema europeu de gestió de tràfic ferroviari) en la línia 1 de Rodalies, entre Molins de Rei i Maçanet de la Selva.

Licitacions per aquest estiu per 50 milions d’euros

Entre els projectes que es preveu adjudicar aquest estiu, el ministre ha anunciat la licitació aquest mes de setembre de l’ampliació de la plataforma de vies de Sants (quatre més quatre) que millorarà la gestió de la circulació de trens i la licitació dels contractes d’instal·lacions de seguretat, totes dues actuacions amb un valor de 9 milions d’euros.

De la Serna també ha anunciat dues licitacions més a finals d’aquest mes de juliol de les subestacions elèctriques de Parets del Vallès i El Prat del Llobregat per valor de 10 milions d’euros per millorar el subministrament elèctric de la xarxa i la contractacions de la renovació de totes les instal·lacions de seguretat de la xarxa de rodalies per un valor de 20 milions d’euros que millorarà la ”fiabilitat” del servei.

El ministre ha destacat els resultats d’usuaris de la xarxa de gestionada per Renfe a Rodalies i ha anunciat que en els primers sis mesos d’aquest any han utilitzat el servei més de 62 milions d’usuaris, cosa que suposa 4,6 milions de nous usuaris, amb un increment del tràfic de passatgers del 7% en relació amb els primer sis mesos de l’any passat.

Concentració de taxistes de l’organització ‘Elite’

Coincidint amb la presència del ministre de Foment, Iñigo de l Serna, a les instal·lacions del centre de control de tràfic ferroviari ubicat a l’Estació de França, unes desenes de taxistes de la organització sindical ‘Elite’ s’han concentrat davant la porta principal d’accés en aquest estació.

Una filera de taxis aparcats a banda i banda de l’avinguda del Marquès de l’Argentera s’han concentrat en senyal de protesta per la política de repartiment de llicències VTC. Els taxistes reclamen que per cada 30 taxis hi hagi una llicència VTC.