Fiscalia manté la sol·licitud de permanent revisable per a l’autor confés de la mort de Meritxell Vall

El judici, celebrat a l’Audiència de Tarragona, ha quedat vist per sentència

Redacció.- La fiscalia manté la sol·licitud de presó permanent revisable per a l’assassí confés de la mort de la jove tarragonina Meritxell Vall l’octubre del 2015. El ministeri públic l’acusa d’un delicte d’assassinat i d’un delicte d’agressió sexual en temptativa, sense que s’hagi pogut acreditar una penetració, segons ha sostingut al final del judici aquest dijous a l’Audiència de Tarragona. Per tot plegat, considera que s’ha d’aplicar “de manera inqüestionable” la pena de presó permanent revisable. La defensa de l’acusat demana una pena de cinc anys per homicidi, tenint en compte atenuants. En el seu darrer torn de paraula, l’assassí confés, Stanislav R., ha admès la culpabilitat de la mort de la jove, ha insistit que la relació sexual va ser consentida i ha enviat un missatge a la família de la víctima per dir-los que ho sent. El judici ha quedat vist per sentència.
El ministeri fiscal ha argumentat durant el final del judici que l’acusat “diu la veritat en algunes coses” del seu relat, però que, en altres ocasions “diu mentides” perquè hi ha declaracions que són “incompatibles” amb les proves que s’han practicat. Amb tot, s’apunta que, amb tots els indicis trobats, s’arriba a la mateixa conclusió que deriva en l’autoria dels fets en l’acusat. En els fets, la fiscal veu agreujants com la superioritat de l’home contra la jove; el fet d’aprofitar-se de l’aïllament del campament on van passar els fets, en un camí de la Budellera o l’acarnissament, amb més d’una trentena de ferides per arma blanca; o la voluntat d’evitar que es descobreixi la comissió d’un altre delicte -d’agressió sexual.

D’altra banda, no considera cap atenuant de responsabilitat per una possible drogoaddicció o alcoholèmia i tampoc considera que s’hagi d’aplicar un atenuant per confessió, ja que considera que es fa de manera “parcial”, quan hauria de ser una “declaració de la veritat total” i “aportant alguna cosa nova”, uns fets que no han passat durant el judici, segons la fiscalia. “L’única confessió que fa és per atenuar la seva responsabilitat per evitar la presó permanent –negant un dels criteris (agressió sexual)-, o baixar al màxim els anys de presó”, ha dit.

La fiscal ha exposat en les seves conclusions que “de manera inqüestionable” es troben davant de la pena de presó permanent revisable. Ha argumentat també que el debat públic que hi ha sobre la taula referent a aquesta pena s’ha d’obviar: “ens correspon aplicar les penes, no fer-les; si la presó permanent revisable va ser introduïda pel legislador, està al nostre codi penal i les circumstàncies porten a l’aplicació, hem de deixar de banda el qüestionament i aplicar-la”, ha dit. Aquesta és la primera vegada que la fiscalia de Tarragona sol·licita la pena privativa de llibertat més elevada que preveu el Codi Penal.

El ministeri fiscal ha sol·licitat que el processat indemnitzi els pares de la víctima amb 100.000 euros cadascun en concepte de responsabilitat civil.

Per la seva banda, l’advocat de la defensa ha afirmat que “no hi ha cap prova directa” per acusar el seu defensat d’assassinat ni agressió sexual no consentida, més enllà de la declaració de l’acusat d’haver comès els fets relatius a la mort de la víctima. Tot considerant diversos atenuants, com el consum d’alcohol i drogues, i la confessió dels fets, la defensa sol·licita cinc anys de presó per homicidi.