Ferran López, nou major dels Mossos després de la destitució de Trapero

El Ministeri d’Interior afirma que les delegacions i subdelegacions del govern espanyol “assumiran” el “comandament, direcció i coordinació” dels Mossos

Redacció.- El govern espanyol ha ordenat el nomenament del comissari Ferran López al capdavant dels Mossos, en substitució de Josep Lluís Trapero. Segons ha informat en un comunicat el Ministeri de l’Interior, a l’hora de decidir el nom de López, actual comissari superior de Coordinació Territorial del cos i fins ara número dos dels Mossos, s’ha fet “respectant l’escalafó” dels Mossos, que fixa a aquest comissari com a “substitut en cas d’absència o cessament de l’anterior major”. El Ministeri afegeix en el comunicat que ha decidit “no cobrir” el lloc de director general de la Policia ja que les seves responsabilitats tècniques poden ser exercides “entre el secretari general d’Interior i el cap dels Mossos”.
El Ministeri de l’Interior ha detallat en un comunicat com pensa aplicar l’article 155, mesura que inclou la “destitució” del secretari general d’Interior, el director general de la Policia i el major dels Mossos. En els dos primers casos argumenta que es fa per la seva “vinculació” als “postulats polítics” que recull l’article 155, i en el cas del major, per la seva “situació judicial”.Pel que fa al major dels Mossos, Ferran López, fins ara número dos del cos, és un home proper a Trapero i un dels que el va acompanyar a declarar a l’Audiència Nacional.

El Ministeri ordena que la Secretaria General d’Interior quedi a càrrec de Juan Antonio Puigserver, actual secretari tècnic del Ministeri, una substitució “de caràcter tècnic”, segons el comunicat, que també destaca que Puigserver “parla català”.

La resta d’organismes del Departament, com Protecció Civil, Trànsit, Extinció d’Incendis etc, “mantenen els actuals càrrecs i estructures”. Pel que fa als serveis penitenciaris, “deixaran de dependre del Departament de Justícia i les seves funcions seran tutelades pel Ministeri de l’Interior” perquè “el Ministeri de Justícia no té competències en matèria penitenciària”.

El Ministeri de l’Interior assegura que la Secretaria d’Estat de Seguretat “impartirà instruccions d’obligat compliment als Mossos d’Esquadra”. I afegeix que seran les delegacions i subdelegacions del govern espanyol a Catalunya les que “assumiran les funcions de comandament, direcció i coordinació” dels Mossos i dels altres cossos de seguretat.

“Amb responsabilitat”

López ha assumit “amb responsabilitat” ser el cap dels Mossos d’Esquadra, després que el govern espanyol hagi ordenat la destitució del Josep Lluís Trapero i aquest l’hagi acceptada. Així ho ha afirmat en una carta enviada als agents, en què també ha garantit que “es mantindrà intacta l’actual estructura de comandament i el normal funcionament del cos”. López demana al cos a “tots els Mossos i Mosses” que continuïn treballant “amb la mateixa professionalitat i lleialtat” que han demostrat “en tot moment”. El nou cap dels mossos signa la missiva com a comissari Ferran López, i no com a major.