Ferran Bel no declara davant la Fiscalia del Tribunal Suprem

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, a les portes de la Fiscalia General de l'Estat, aquest 25/09/2017 (horitzontal)

Entrega una còpia del decret d’alcaldia de suport al referèndum i denuncia les “accions preventives” del ministeri públic contra els alcaldes

ACN.- L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, s’ha negat a declarar davant de la Fiscalia del Tribunal Suprem. Bel ha recorregut a peu la distància entre la seu del Govern a Madrid i la seu de la Fiscalia General de l’Estat acompanyat de membres del PDeCAT, ERC, En Comú Podem, En Marea, Compromís, PNB i EH-Bildu. Ha arribat a les cinc de la tarda a les dependències de la fiscalia i només ha estat a dins cinc minuts. A la sortida, ha reconegut que s’ha acollit al dret de no declarar i ha explicat que ha entregat una còpia del decret d’alcaldia de suport al referèndum per tal que el fiscal pugui comprovar que no coincideix amb el contingut expressat a la seva querella. “Jo em limito a donar suport referèndum i en cap cas parlo de la cessió d’espais”, ha aclarit. Bel ha denunciat les “accions preventives” de la fiscalia contra els alcaldes, ha criticat que va conèixer la seva citació per la premsa i ha assegurat que no canviarà de parer i que manté el suport a l’1-O.
 
Fa just una setmana, la Fiscalia del Tribunal Suprem va enviar al diputat del PDeCat al Congrés i alcalde de Tortosa, Ferran Bel, una citació perquè comparegués voluntàriament per declarar en relació al suport del seu consistori al referèndum de l’1-O. La citació era, inicialment, per a les 12h del migdia però la fiscalia s’ha avingut al canvi proposat per la defensa de Bel i, finalment, s’ha celebrat a les cinc de la tarda.
 
Més de 200 persones han donat suport a Bel a primera hora del matí quan marxava del seu municipi, Tortosa, per anar a declarar a la fiscalia. Com ha fet en d’altres ocasions, Bel ha lamentat que la citació no se li hagi fet arribar oficialment i hagi estat informat per la premsa.
 
Aquesta tarda, a més, l’han acompanyat a declarar davant la fiscalia una nodrida representació de càrrecs no només del PDeCAT sinó també d’altres partits. Bel ha sortit a peu de la seu del Govern a Madrid, al centre cultural Blanquerna, i ha recorregut a peu els metres que el separaven de la seu de la Fiscalia General de l’Estat.
 
Entre d’altres, han volgut mostrar el seu suport la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, el portaveu del partit al Congrés, Carles Campuzano, així com regidors del seu partit a Tortosa i d’altres diputats de la formació. També han assistit al Tribunal Suprem els diputats d’ERC a Madrid i representants d’En Comú Podem, En Marea, Compromís, EH-Bildu i PNB.
 
Bel és un dels 712 alcaldes catalans que el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, va posar al punt de mira quan va ordenar als caps de les Fiscalies de Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida que citessin com a investigats tots els batlles de les poblacions que han anunciat el seu suport al referèndum.
 
És l’únic alcalde proreferèndum que també és diputat al Congrés, i contràriament al que ha passat amb els altre quatre alcaldes aforats al Parlament de Catalunya, la seva citació introdueix aquesta possibilitat de no acudir voluntàriament a la cita. Tanmateix, ha decidit assistir-hi i ho ha fet sense el tràmit del suplicatori al Congrés.