Ferran Bel, alcalde de Tortosa: “El PDeCAT farà primàries a Tortosa però no portem pressa”

Foto ACN

El també diputat al Congrés avança que en poques setmanes Foment podria anunciar una solució per a l’N-340

ACN Tortosa .- L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel (PDeCAT), continua mantenint la incògnita sobre quin serà el moment que decideixi abandonar la política municipal. El seu compromís és fins el maig del 2019, als pròxims comicis, però reconeix que la compaginació amb la seva tasca com a diputat al Congrés de Madrid es fa complicada. “És el tercer mandat i m’ha permès fer-ho però si hagués estat el primer hauria estat impossible”, reconeix. En la recta final del que serà, amb tota seguretat, el seu darrer mandat -ara porta 10 anys d’alcalde-, l’afronta convençut que el projecte de ciutat impulsat pel seu equip ha de continuar “amb una altra persona al capdavant i amb renovació de persones”. En una entrevista amb l’ACN, assegura que el seu relleu no està decidit i que el PDeCAT farà primàries també a Tortosa. “Ho farem però no tenim pressa”, ha afegit. En un repàs de l’actualitat municipal i nacional, Bel ha avançat que en poques setmanes el Ministeri de Foment podria anunciar una solució per l’N-340, d’acord amb la proposta plantejada per la Generalitat.
Després d’un inici de mandat complicat per problemes afegits amb obres a la ciutat -piscines i pont de l’Estat-, Ferran Bel afronta la part final del seu últim mandat convençut que el projecte de ciutat impulsat fa deu anys ha de continuar i que no hi ha alternativa de govern a Tortosa. “Potser m’equivoco però veig al PSC i a Movem més preocupats per desgastar-nos i fer posicionaments en clau interna que en configurar una alternativa de govern”, ha manifestat durant una entrevista amb l’ACN.

Assegura que el seu relleu no està decidit i que el PDeCAT farà primàries també a Tortosa. “Ho farem però no tenim pressa”, ha assegurat. Sobre el paper que jugarà la diputada i tinent d’alcalde Meritxell Roigé en el futur projecte del PDeCAT, Bel es mostra prudent i assegura que ha de ser ella qui es postuli per presentar-se a les pròximes eleccions municipals. Amb tot, no amaga que seria una bona candidata: “està capacitada, té coneixements, no només capacitació, té visió política, té una visió de la ciutat, ha estat treballant en un projecte de ciutat i una part del que hem fet porta la seva petjada. Té vagatge i si ella vol fer-ho tindrà el meu suport”.

Bel, per això, deixa clar que quan abandoni la política municipal s’allunyarà al màxim de la ciutat. ” Aviso, en el cas de Meritxell o qualsevol cas. No faré com altres que marxen i no acabem de marxar mai, i remenen les cireres. Sé el que he representat i el que suposa voler estar quan no estàs. Quan deixi la política municipal la deixaré completament. Intentaré estar lo menys possible a Tortosa. Ajudaré en tot lo que se’m demani però no em quedaré amb cap responsablitat de partit ni orgànica ni vull ni crec que he d’exercir-la. Qui quedi al capdavant del PDeCAT ha de tenir llibertat absoluta”, ha manifestat.

Sobre la rumorologia que avança que no acabaria el mandat, Bel assegura que “de moment” el seu compromís és fins el 2019. “Els que van dient això és que en tenen moltes ganes i, de moment, sento decebre’ls perquè continuaré treballant amb la meva feina i fent l’esforç”, ha afegit, tot i reconèixer que la compaginació amb la feina de diputat a Madrid és feixuga. “M’agafa amb una experiència i un equip a l’Ajuntament que treballa molt rodat. Al primer mandat hauria estat impossible”, ha assegurat.

Un cop deixi la política municipal, admet que podria mantenir la seva activitat en l’àmbit nacional o estatal. “De moment tinc un compromís al Congrés però dependrà tot del que passi l’1-O. Estic disposat que se’m demani algun compromís més en aquest àmbit, però mantinc que m’agradaria acabar la meva vida activa tornant al meu despatx professional”, afegeix.

Suport al referèndum
Malgrat admetre que té dubtes sobre l’1-O -com ja vam detallar en la primera part de l’entrevista publicada per l’ACN-, Bel assegura que l’Ajuntament de Tortosa “farà tot el possible perquè la gent pugui anar a votar amb la màxima normalitat”. “M’agradaria que votés que sí i intentaré fer campanya perquè votin que sí però també em preocuparé per tots aquells que vulguin votar que no, que ho puguin fer”, ha reblat.

Sobre si l’Ajuntament es posicionarà en el ple municipal sobre la cessió d’espais per al referèndum, Bel ha explicat que es pot fer via decret i sense necessitat que passi per plenari. “Si la circumstància requereix que tingui el màxim posicionament, no seré qui per coartar cap debat que es pugui fer a la ciutat, i ens pronunciarem com calgui”, ha afegit.

Una solució per l’N-340
Com a diputat del PDeCAT al Congrés per Tarragona, Bel ha estat un dels que ha assistit a les taules de treball i reunions per consensuar una solució per descongestionar l’N-340. L’alcalde creu que és “raonable” la proposta de la Generalitat que fixa bonificacions per camions de fins al 50% i la gratuïtat de l’AP-7 per al trànsit intern de les Terres de l’Ebre i del nord de la demarcació de Tarragona. “És urgent trobar una solució i el Ministeri n’és coneixedor i sap que no podem esperar més perquè no té sentit i no és just”, ha afegit. Bel ha avançat a l’ACN que té constància que en poques setmanes el Ministeri de Foment anunciarà una proposta consensuada per les parts afectades i que anirà en la línia del que va plantejar la Generalitat.

Els reptes de la ciutat
Després d’aconseguir encarrilar obres pendents com la piscina o de tenir enllestit pràcticament el reformat pont de l’Estat, Bel afronta la part final del mandat amb la voluntat de deixar acabats altres projectes que canviaran l’urbanisme de la ciutat com és el cas del solar de davant de la catedral. També està pendent emprendre la reinterpretació del monument franquista de la batalla de l’Ebre, després d’haver dut a terme la primera consulta ciutadana i que el govern municipal va considerar vinculant. L’alcalde manté que el compromís que té és de deixar-ho enllestit abans d’acabar el mandat i, per tant, en els pròxims mesos s’hauran de conèixer alguns dels passos a fer.

El primer serà la validació del catàleg de vestigis franquistes que l’Ajuntament té enllestit i que en poques setmanes podria tenir la validació de la resta d’administracions competents. A partir d’aquí, l’Ajuntament ha d’aconseguir disposar de les actes jurídiques que li permetin actuar. “Hem arribat a la conclusió que és igual qui en sigui el propietari, necessitem poder actuar-hi i no esperarem que ningú ens cedeixi res”, ha manifestat Bel durant l’entrevista sense desvetllar la solució que tenen plantejada per aconseguir-ho.

Un cop iniciades les obres del Palau de Justícia, conegut el futur de l’Hospital Verge de la Cinta, tirades endavant algunes implantacions comercials a l’entrada de Tortosa, i haver aconseguit reduir l’atur en els darrers mesos, Bel creu que la ciutat està ara en un bon moment. “Només cal sortir al carrer i parlar amb els restauradors. Les xifres de visitants turístics a la ciutat estan incrementant i això és bo”, ha detallat Bel. Precisament, una de les apostes del govern municipal, juntament amb la Generalitat, i altres organismes territorials, ha estat presentar-se i aconseguir ser la seu, per al 2019, dels jocs esportius amateurs World Sports Games (WSG).

Bel ha volgut deixar clar que aquest esdeveniment no té res a veure amb altres, com els Jocs Mediterranis, on calen fer inversions importants. Una dels equipaments previst és una nova pista d’atletisme. L’alcalde reconeix que la seva intenció és fer-la a l’EMD de Jesús, al costat de les piscines, però que després de conèixer una sentència judicial on l’Ajuntament ha d’abonar més de 700.000 euros per l’adquisició dels terrenys, es podria canviar d’ubicació. “Continuem pensant en fer-la allí però o ens entenem amb l’empresa propietària dels terrenys i arribem a un acord o a aquest preu no expropiarem res més i haurem de triar alguns altres terrenys”, ha afegit.

Però més enllà de l’àmbit esportiu, Bel ha recordat la importància que Tortosa pugui acollir un esdeveniment on milers de persones d’altres països vindran al territori. “És un moment que la ciutat ha de lluir-se i projectar-se al món i haurem d’endreçar algun espai pendent al nucli antic i a altres zones”, ha assegurat deixant clar que “no tirarem la casa per la finestra” i que aquestes inversions hauran de ser compatibles amb els objectius establerts de no incrementar la pressió fiscal i baixar l’endeutament de l’Ajuntament.

Abans d’acabar el mandat, l’alcalde també confia -avança que podria ser en pocs mesos- aconseguir un acord amb Foment pels terrenys de Renfe. “El conveni no és viable i s’ha de renegociar. Tindrem notícies aviat”, ha conclòs.