Els europeus podran ser obligats a treballar 12 dies seguits

El TJUE sentencia que “el descans setmanal dels treballadors no s’ha de concedir necessàriament el dia següent a sis dies de treball consecutius”

Redacció.- El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha sentenciat que “el descans setmanal dels treballadors no s’ha de concedir necessàriament el dia següent a sis dies de treball consecutius”. En la sentència, el Tribunal ha dictaminat que el dia de descans “es pot concedir qualsevol dia dins de cada període de set dies” i que això implica que “un treballador, en principi, pot ser requerit per treballar fins a 12 dies consecutius”. El TJUE ha fet aquesta resolució a instàncies de l’Audiència de Porto (Portugal), que va tenir dubtes sobre la interpretació de la directiva comunitària sobre l’ordenació del temps de treball, arran de la demanda d’un treballador portuguès contra l’empresa Varzim Sol.
La demanda es va presentar per part d’António Fernando Maio Marques da Rosa, que va estar empleat de 1991 a 2014 a la societat Varzim Sol, que posseeix i explota un casino a Portugal. Entre 2008 i 2009, hi va haver ocasions en què Maio Marques da Rosa va treballar durant set dies consecutius. A partir del 2010, Varzim Sol va modificar l’organització dels horaris laborals de manera que els seus empleats no treballessin més de 6 dies consecutius.

En extingir el seu contracte de treball, al març de 2014, el demandant va presentar una demanda contra Varzim Sol a fi de que es declarés que aquesta empresa no li havia concedit els dies de descans obligatoris als quals considerava que tenir dret. Referent a això, va sol·licitar que se li abonés una compensació corresponent a la remuneració pertinent de les hores extraordinàries treballades.

La directiva sobre l’ordenació del temps de treball estableix que tots els treballadors gaudiran, per cada període de set dies, d’un període mínim de descans ininterromput de 24 hores, a les quals s’afegeixen 11 hores de descans diari. El tribunal portuguès va demanar al TJUE si el període mínim de descans setmanal ininterromput de 24 hores a què té dret el treballador ha de ser concedit com a molt tard el dia següent a un període de sis dies consecutius de treball.

Mitjançant la seva sentència dictada aquest dijous, la justícia europea declara que el dret de la Unió no exigeix que el període mínim de descans setmanal es concedeixi com a molt tard el dia següent a un període de sis dies consecutius de treball, sinó que es concedeixi dins de cada període de set dies.