Estudiants d’Enginyeria Informàtica de la URV desenvolupen el programari d’un cotxe autònom

Han de demostrar que el vehicle pot navegar, interpretar els obstacles i senyals de trànsit i aparcar en la competició universitària Autonomous Driving Challenge

  • Míriam Gertrudix, Jordi Prous, Marc Duran, Oriol López i Leandro Gómez són estudiants de segon d’Enginyeria Informàtica a la URV i tots cinc integren l’equip d’URBots, l’associació d’estudiants de robòtica que competirà a l’Autonomous Driving Challenge el 23 i 24 de novembre a Madrid.
  • Es tracta d’una competició universitària per a estudiants amb formació tècnica en robòtica, que han de desenvolupar un cotxe autònom a escala perquè superi totes les proves.

Des del mes de maig, els cinc estudiants han desenvolupat un programari per al prototip de cotxe que els ha proporcionat l’organització, una entitat dedicada a la recerca sobre el futur de la mobilitat, que integren SEAT, Volkswagen Research i la Universitat Politècnica de Catalunya. Sense modificar cap peça de la part física del cotxe, sinó només programant, l’equip ha preparat el cotxe perquè incorpori funcions de navegació, d’identificació d’obstacles, que que actuï en funció dels senyals de trànsit i que aparqui.

Els de la URV són els més joves de la competició i en mig any han hagut de desenvolupar solucions a partir de coneixements que tot sovint no s’adquireixen fins als darrers anys del grau, com ara la visió artificial. “Hem fet molta investigació perquè hem utilitzat un programari que no havíem fet servir mai”, explica Marc Duran. Han substituït el telecontrol del cotxe d’escala 1:10 per un ordinador que han programat perquè el vehicle recorri amb èxit de manera autònoma diferents circuits, que seran la recreació d’un entorn urbà que combinarà espais emblemàtics de Barcelona i Madrid.

URBots ha desenvolulpat el programari perquè el vehicle funcioni de manera autònoma.

Per superar el repte, els integrants d’URBots han creat “un sistema de programació per mòduls”, explica Miriam Gertrudix. Els mòduls principals obtenen la informació, que es transforma, es filtra i s’envia a uns altres mòduls que la processen i executen. Així, han estructurat els mòduls en funció de les prioritats i els han interconnectat perquè puguin executar-se alhora. Això els permetrà adaptar el cotxe en poc temps en cas d’haver de fer canvis el dia abans de la competició.

L’Autonomous Driving Challenge consta de tres proves que incrementen progressivament el nivell de dificultat: en la primera, el cotxe ha de recórrer, sense sortir-se’n, un circuit tancat sense obstacles; en la segona el circuit incorpora canvis de direcció, interseccions, rotondes, senyals de trànsit i semàfors, que el cotxe ha d’interpretar i actuar en conseqüència. En la tercera prova s’incorporen al circuit obstacles fixes i mòbils. A més a més, hauran d’acabar aparcant en diferents situacions. Guanyarà aquell equip que obtingui més punts, tant per la correcta execució de les proves com pel temps destinat.

Desquerra a dreta: Miriam Gertrudix, Marc Duran, Oriol López, Jordi Prous i Leandro Gómez.

Els cinc estudiants de la URV mesuraran forces amb estudiants de la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universidad de Vigo, la Universidad de Valladolid, la Universidad de Málaga i la Universidad Politécnica de Madrid. Són les universitats participants a la competició, que tindrà lloc dins el festival sobre innovació #Imperdible_03, que aborda la mobilitat com a repte de les ciutats. L’Autonomous Driving Challenge es va celebrar per primera vegada al novembre del 2017. També van participar-hi estudiants de la URV, que van quedar en segona posició.