Estrada defensa que la sentència del ‘cas Bershka’ no l’obliga plegar

Pla mig de Laia Estrada i Santi Fortuny, condemnats pel 'cas Bershka', concentrats a la Rambla Nova de Tarragona davant el portal on van succeir els fets. Imatge del 13 de desembre del 2017. (Horitzontal)

Els activistes, a qui el Suprem ha ratificat la condemna de tres mesos de presó, titllen la sentència d’injusta i indignant

Redacció.- La regidora de la CUP a l’Ajuntament de Tarragona Laia Estrada defensa que la sentència pel ‘cas Bershka’ només li impedeix concórrer a unes eleccions, però no comporta que hagi de deixar el càrrec. Estada s’hi ha referit aquest dimecres després que el Tribunal Suprem hagi confirmat la sentència de l’Audiència de Tarragona que la va condemnar a ella i a dos activistes més per un delicte d’atemptat a agents de l’autoritat a tres mesos de presó -que no hauran de complir en no tenir antecedents-, a la inhabilitació per al dret de sufragi passiu durant el temps de condemna i al pagament d’una indemnització de 2.100 euros a agents de la Guàrdia Urbana. Estrada ha evitat fer valoracions sobre l’informe del secretari municipal que apunta que una condemna ferma de presó seria incompatible amb el càrrec de regidora i ha afirmat que “si hi ha altres lectures, que les expliqui qui les hagi d’explicar”. Els condemnats han titllat la sentència d’injusta i indignant, i han avançat que no presentaran cap més recurs judicial.
Els condemnats han valorat la sentència aquest dimecres a la tarda al davant del portal de la Rambla Nova on van succeir els fets, que es remunten al 7 de gener del 2009. Els han acompanyat una trentena de persones, entre els quals membres del col·lectiu Cau de Llunes, de moviments socials de la ciutat i de la CUP.

Segons Estrada, “no s’ha fet justícia” i la sentència és un exemple d’un sistema judicial “profundament injust en qüestió de classe, de gènere i d’alliberament nacional”. “Ja havíem mostrat el rebuig a la primera sentència i ara a aquesta, que l’apuntala i és més indignant perquè qüestions la imparcialitat de dues testimonis, professionals d’un mitjà públic”, ha afegit.

L’actual regidora ha criticat que la sentència es fes pública aquest dimarts, en plena campanya electoral, malgrat que es va dictar a finals de novembre. “Hi havia interès que això sortís en campanya, com també el fet que l’Ajuntament tingués interès en tirar endavant amb el cas”, ha etzibat Estrada.

La sentència

El Tribunal Suprem ha confirmat la sentència de l’Audiència de Tarragona que va condemnar a tres mesos de presó als activistes Laia Estrada, Santi Fortuny i Diego Corredor. El cas es remunta al 7 de gener de l’any 2009 arran dels incidents ocorreguts davant d’una botiga de roba amb motiu d’una acció reivindicativa del col·lectiu Cau de Llunes, en el primer dia de la campanya de rebaixes. Els fets van acabar amb acusacions d’agressions mútues per part dels agents de la Guàrdia Urbana i els activistes.

Els tres condemnats hauran d’indemnitzar conjuntament i solidàriament amb 2.100 euros a quatre agents per les lesions sofertes, i amb 150 euros més pels danys en les ulleres d’un dels policies. La sentència confirmada absol els tres acusats de falta de lesions i també va absoldre tres agents dels delictes de lesions, detenció il·legal i amenaces, així com de la falta de vexacions, dels quals van ser acusats.