Uns estimuladors elèctrics implantats al diafragma permeten a persones tetraplègiques respirar per si sols

A l’estat espanyol aquesta tècnica només és a l’abast d’un equip de metges de l’Institut Guttmann i l’hospital de Can Ruti

ACN Badalona .- Les persones amb una lesió medul·lar greu necessiten habitualment estar connectats a un aparell de ventilació mecànica, degut a la paràlisi dels músculs que intervenen en la respiració. Ara, però, és més a prop la possibilitat que aquestes persones puguin respirar per elles mateixes, gràcies a una tècnica d’estimulació elèctrica del diafragma. A l’estat espanyol, l’operació només la fa un equip de l’Institut Guttmann i l’hospital de Can Ruti. La intervenció consisteix en la implantació d’un marcapàs diafragmàtic connectat a un controlador extern mitjançant una laparoscòpia. L’aparell provoca la contracció del múscul i permet la retirada del suport mecànic extern. El projecte arriba als deu anys, condicionat pels elevats costos econòmics, però a partir d’ara l’operació s’inclou al catàleg de serveis del CatSalut, el que permetrà intervenir i millorar la qualitat de vida de molts més pacients.
En Rafa Jurado és un dels darrers pacients de l’Institut Guttmann a qui s’ha implantat un marcapassos diafragmàtic. El van operar el 29 de juny, just un any després de l’accident que el va deixar tetraplègic. Té divuit anys, és de Rubí i va patir una important lesió cervical en caure d’un gronxador.

Durant tot un any ha necessitat ventilació mecànica per respirar, però ara albira un futur ben diferent gràcies a l’implant de l’estimulador elèctric. Ja respira per si sol: “És un alleujament perquè al principi em deien que era impossible que pogués menjar, parlar o respirar sol. El primer dia em vaig emocionar”.

La mare del jove, Conchi Muñoz, assegura que la família viu “en un núvol”. Després del tràngol de l’accident i del primer any de recuperació del jove, veuen que l’implant “millorarà la seva qualitat de vida”, tot i les circumstàncies en què es troba el noi. “És una tranquil·litat enorme que no hagi de portar la màquina per sempre”, assegura la mare.

La intervenció ha consistit en la col·locació de quatre elèctrodes, dos a cada hemidiafragma, connectats posteriorment a un controlador extern. L’operació es fa mitjançant una laparoscòpia, que és una tècnica molt poc invasiva que permet una ràpida recuperació del pacient després de la cirurgia.

En aquest sentit, el responsable del programa d’implant de marcapassos diafragmàtics de l’Institut Guttman i l’hospital de Can Ruti, Francesc Xavier Curià, destaca els avenços dels darrers anys i assegura que l’èxit de les darreres operacions demostren el bon funcionament d’aquests aparells.

A més, la incorporació d’aquesta prestació a la cartera de serveis del Servei Català de Salut obre la porta a que més pacients d’alta complexitat, que actualment viuen connectats permanentment a la ventilació mecànica, puguin eliminar de manera definitiva la respiració assistida.