Categories: Noticies d'Economia

Es consolida l’ús d’aigua regenerada a Catalunya, amb un increment del 6% durant el 2017

Catalunya consolida l’ús d’aigua regenerada. Durant el 2017 s’ha emprat un total de 32,1 hm3d’aquest recurs, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

Aquest cabal suposa un increment de més del 6% respecte el 2016 i s’ha obtingut sotmetent l’aigua sanejada a les depuradores públiques catalanes a un tractament de regeneració terciari perquè assoleixi els nivells requerits per al seu ús posterior, d’acord amb el Reial Decret 1620/2007. Segueix així la tendència en l’increment de l’ús d’aquest recurs, que ja en el 2016 va suposar un increment del 4% respecte l’any anterior. 

L’aigua regenerada, que és el recurs que s’obté a partir d’aplicar un tractament més avançat –terciari- a l’aigua ja depurada, s’ha destinat al reg agrícola, de zones urbanes i camps de golf; neteja de carrers; recàrrega d’aqüífers; generació de cabals de manteniment i usos industrials; entre d’altres. D’aquesta manera s’evita extreure del medi els 32,1 hm3 dels consums que es satisfan amb l’aigua regenerada, amb el consegüent benefici mediambiental.

Dels volums emprats, 18,2 hm3 (el 56,7%) s’han destinat a usos ambientals; 6,7 (21%) a usos recreatius; prop de 2 hm3 (6%) per a usos agrícoles; 4,7 (14,8%) per a usos industrials; i 0,4 (1,3%) per a usos municipals.
Augment en l’ús industrial de l’aigua regenerada
En el 2017 es consolida l’aposta per l’aigua regenerada per a usos industrials. Continua l’augment de producció d’aigua regenerada del terciari de la depuradora de Vila-seca i Salou (Tarragonès), que ha passat dels 3,9 hm3 de 2016 als 4,7 de l’any passat.
Aquesta quantitat d’aigua regenerada prové del terciari de la depuradora de Vila-seca/Salou. A l’aigua depurada, procedent de les depuradores de Tarragona, Vila-seca i Salou, se li aplica un tractament de regeneració i, posteriorment, un altre tractament de doble osmosi per tal d’adequar la seva qualitat a les necessitats de les empreses del polígon petroquímic de Tarragona.
L’aigua regenerada en el delta del Llobregat
Recentment i fruit de l’acord entre l’ACA i l’AMB, s’ha començat a injectar aigua regenerada per habilitar la barrera contra la intrusió salina a l’aqüífer del delta del Llobregat. D’aquesta manera s’evita l’entrada d’aigua de mar i es preserva una reserva estratègica per a l’àrea de Barcelona.
Paral·lelament, les diferents administracions continuen treballant per estudiar la possibilitat d’aportar aigua regenerada en el tram final del riu (a partir de l’assut de Molins de Rei) per a incrementar el seu cabal i disposar així de més aigua per a ser potabilitzada. Tot i que la mesura es pot dur a terme amb els embassaments per sota del 25%, s’està analitzant que aquesta solució es pugui aplicar de manera més continuada, sense haver d’esperar a períodes de sequera, incrementant així la disponibilitat estructural d’aigua a l’àrea de Barcelona.

Redacció

Share
Published by
Redacció

Recent Posts

La Setmana de la Salut de Vila-seca 2024 se centra en l’estil de vida mediterrani

Del 2 a l'11 de maig tindrà lloc la Setmana de la Salut a Vila-seca, organitzada…

3 dies ago

La Diputació de Tarragona aprova la compra de l’antic edifici de la seu de Caixa Tarragona

El Ple de la Diputació de Tarragona, reunit en sessió extraordinària, ha aprovat l’adquisició de…

3 dies ago

Tarragona i el Síndrome de les Finestres Trencades: Com la Falta d’Autoestima Crida a l’Acció

Tarragona, una ciutat amb un ric patrimoni històric i una ubicació privilegiada al Mediterrani, es…

3 setmanes ago

Las máquinas ya trabajan en los terrenos del proyecto de Lotte Energy Materials

Las máquinas ya están trabajando en la preparación de los terrenos para iniciar en las próximas…

4 setmanes ago

Reus acollirà dues proves dels IV Premis Gastronòmics Josep Lladonosa

Reus serà escenari de dues proves dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, un dels esdeveniments més…

1 mes ago

Finalistes del I Premi de Periodisme Salut i Drets Socials

Un total de 31 treballs periodístics sobre temes de salut i drets socials (dependència,  serveis…

1 mes ago