Cultura de cara al mar

El Port de Tarragona aposta per les exposicions i museus per convertir-se en punt de referència a la ciutat

 

Un reportatge de Natxo Guinea

 

Quan els germans Escipión van arribar al que ara és la nostra ciutat i van fer de Tarraco el seu enclavament, van tenir clara una cosa: el port havia de ser un dels focus importants de la ciutat. El comerç faria créixer el que va acabar sent una de les ciutats més importants de la Hispània Romana. Al voltant de 2.210 anys després, la situació no ha canviat tant, i el Port de Tarragona segueix sent un pol fonamental del desenvolupament econòmic i cultural de la ciutat.

El Port és a dia d’avui un dels ports comercials i pesquers més importants de l’Estat. Però la seva activitat no acaba aquí, i a més d’això, tenen clar un objectiu: convertir el Port en un focus cultural dins de la ciutat. “Això té un origen: en els anys 80, quan es va quedar obsolet el moll de costa que era un moll operatiu per a càrrega general” “Hi ha fotografies molt interessants, antigues, en les quals es veuen els carros carregats de toneles anant i vininendo, i d’aquí ve el nom de plaça dels Carros”, compte Gabriel Mas, director de Port Ciutat. Els Tinglados i refugis, llavors, es van amortitzar i van deixar de tenir un ús purament industrial, i va haver-hi una decisió que va ser convertir aquests espais en uns espais dedicats a la cultura”. “Això ha estat alguna cosa -explica Mes- que s’ha donat en moltíssimes ciutats del món, quan s’han quedat obsoletes les zones portuàries, que són les que estan més voltes de la trama urbana, com en el cas de Bilbao, on el Gugghenheim és un exemple d’això. Aquí es va optar per convertir-ho en un espai d’ús públic cultural”.

 

 

Els tinglados i els refugis oferien uns espais ideals per dur a terme aquesta transformació, com narra Mas: “Es va començar a remodelar els Tinglados i es van ser convertint en sales d’exposicions”. “El Tinglado 1 , primer; per al Tinglado 2 es va fer un acord amb l’Ajuntament en els anys 80, i ho utilitzaven bàsicament per a art contemporani, i s’han realitzat exposicions molt interessants ; i el 3 va quedar buit, entre altres coses, per ser usat per emmagatzemar el material del Moll de Costa, i actualment tenim la concessió de la Marina Tarraco i una estació de Policia; i per la seva banda el 4, va anar en el seu moment estació marítima, després restaurant i ara és una altra sala d’exposicions anomenada Jose Luís Navarro, un antic treballador de la casa que va anar una mica l’impulsor de tot això”. A tot això cal afegir el Refugi 1, espai polivalent de 2.000 metres quadrats, i el Refugi 2, on a més de pistes esportives, es troba el Museu del Port.

“L’objectiu del Museu del Port és conservar i divulgar el patrimoni, per posar-ho al servei dels visitants i que puguin així conèixer la història del Port en un sentit ampli; des del port en si fins al Barri del Port, que es crea per la pròpia formació del Port”, compte Mercè Toldrà, directora del Museu del Port. Per a això, realitzen infinitat d’activitats, molt enfocades als joves, “des d’alumnes d’infantil fins a batxillerat, incloent grups d’universitaris que estudien economia o temàtica portuària”. Toldrà afegeix satisfeta que “és una alegria que al voltant de 10.000 escolars passin per aquí, i convertir el Museu en una finestra oberta al mar”, però aclareix, per descomptat que també s’ofereixen activitats “per al públic general”, i a més, s’ofereix la possibilitat de navegar pel port en oreneta, per conèixer-ho com no és possible d’una altra manera.

 

 

Toldrà explica com l’activitat esportiva i pesquera els ha “permès incorporar nous objectes a l’exposició permanent”.”Perquè clar -raona-, el fons que tenim nosaltres és patrimono portuari, però amb l’obertura del Museu l’any 2000, això ens ha permès anar incorporant, gràcies a donacions de particulars i alguna adquisició, objectes que tinguin a veure amb tota la història portuària, però no solament comercial. No som sol port comercial o industrial, sinó que també som port esportiu i pesquer”.

Poques ciutats poden presumir de mantenir activitat portuària des de l’època romana, amb el conseqüent llegat que imprimeix en la cultura i la relació de la ciutat i el mar. El Port i el Museu ho tenen clar, com explica Toldrà: “Tot això té una història, que comença com a port comercial dels romans, fins al dia d’avui; i volem explicar-la”.

En qualsevol cas, a poc a poc l’activitat de la zona portuària va creixent, i la cultura s’erigeix com a referència, i com a mostra d’això, les millors obres del Museu Nacional Arqueològic seran exposades al Tinglado 4 mentre durin les obres de remodelació de la seva seu fixa. “La ciutat no s’entén sense el Port, ni el Port sense la ciutat”, conclou amb rotunditat Mas.