Enfrontament entre els independentistes en el debat

Representants de les set principals forces catalanes que concorren a les eleccions del 21-D que aquest diumenge participen en un debat a 'La Sexta'. Pla general del 17 de desembre del 2017. (Horitzontal)

Els republicans arremeten contra JxCat per la restitució de Puigdemont

 

 

Redacció.- Els partits independentistes han topat entre ells en parlar de la seva aposta política per a després del 21-D, durant el debat a set emès per La Sexta. D’una banda, el candidat d’ERC, Carles Mundó, i el de la CUP, Vidal Aragonès, s’han enfrontat per la possibilitat de seguir per la via unilateral, evidenciant la seva diferència de criteri al respecte. “ERC no vol complir el mandat de l’1-O”, ha arribat a dir l’anticapitalista. De la mateixa manera, Mundó ha volgut retreure a JxCat que hagi insinuat que acaten de bon grat els efectes de l’aplicació de l’article 155 en no voler investir Carles Puigdemont president encara que no guanyi les eleccions. “Dir això és tenir mala fe”, ha etzibat el republicà, que ha apostat de nou per fer president a Oriol Junqueras si ERC guanya el 21-D.

Després d’una de els primeres preguntes de la moderadora, Ana Pastor, a Carles Mundó sobre l’abandonament de la unilateralitat, el republicà ha dit que ERC “sempre ha defensat el diàleg i la negociació com a forma de fer política” i ha afegit que el seu programa “conté de forma explícita el concepte de bilateralitat”. “Establir un diàleg de tu a tu amb el govern espanyol per fer efectiu el que plantegen els ciutadans”, ha declarat.

Al seu torn, el candidat de la CUP no ha dubtat en carregar contra ERC per la seva estratègia. “Nosaltres volem avançar en la construcció de la República, i diu ERC que no vol la unilateralitat i aposta per la bilateralitat. Això és no complir amb el mandat de l’1-O, el mandat és majoritari i democràtic”, ha dit, tot afegint que recuperar la via unilateral serà una de els condicions que posarà la CUP sobre la taula per a possibles pactes postelectorals.

Mundó, però, no s’ha volgut estalviar la rèplica i, recordant el seu pas per la presó preventiva decretada per l’Audiència Nacional, ha assegurat que “no s’entenen els atacs” a ERC per aquesta qüestió “qual l’objectiu polític és compartit”. I de la mateixa manera, ha volgut matisar que la proposta d’Esquerra i explicar-ne el motiu. “És més fàcil receptar que prendre. I els que hem estat a presó hem de posar la cosa en el context de la realitat”, ha dit.

D’altra banda, sobre si ERC mantindria Carles Puigdemont com a president, Mundo ha dit que si ERC resulta la llista més votada el 21-D estaran “obligats a fer i escoltar el que hagin dit els ciutadans” i ha afegit que seria “estrany” no atendre al que han votat majoritàriament. Ha apuntat però que això no vol dir que ERC justifiqui ni se senti còmode amb la situació “despreciable” que ha provocat el 155. Tant és així, que davant les paraules d’alguns candidats de JxCat assegurant que ERC accepta el 155 si no investeix Puigdemont malgrat no guanyar les eleccions, el republicà ha volgut ser contundent. “Això només es pot dir des de la mala fe. Tenim a Oriol Junqueras a la presó i estem en unes eleccions sense joc net per part del PP”, ha denunciat.