Els sectors amb més potencial per l’economia circular

El consumidor valora cada cop més la qualitat i la sostenibilitat dels productes agroalimentaris, segons el centre tecnològic Eurecat

Els materials, l’energia, la industria química i el transport i logística són altres àmbits que destaquen per les possibilitats de preservació del valor dels seus productes i components en la cadena de producció.

Eurecat organitza el Tech4Good Congress, que aprofundirà en l’economia circular, la sostenibilitat i la productivitat agroalimentària el proper 13 de juny, a Barcelona

Els sectors agroalimentari, químic, de la salut i el turisme estan situats entre els més rellevants en relació al potencial que ofereixen des del punt de vista de l’economia circular, que busca preservar el màxim possible el valor dels recursos en tota cadena de producció, on destaquen també les indústries vinculades als materials, l’energia, el transport i la logística, la farmàcia i la cosmètica, la gestió de l’aigua i la maquinària i els equipaments, d’acord amb els darrers estudis en la matèria.

L’economia circular “té com a objectiu preservar, durant el major temps possible dins de l’economia, el valor dels productes, dels components i dels materials, mitjançant sistemes de producció i de consum més eficients”, on “destaquen el sector agroalimentari i la indústria química i de la salut amb clares opcions de millora en diferents àmbits, com l’ecodisseny dels productes, l’energia tant pel que fa al seu ús eficient com a la possibilitat d’emprar fonts renovables, a la gestió dels residus vistos com a nous recursos, sense oblidar l’ús òptim de l’aigua incloent la seva reutilització quan sigui possible”, assenyala el director de la Unitat Tecnològica de Sostenibilitat del centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio), Miquel Rovira.

Segons exposa, “el consumidor compra cada vegada més en clau mediambiental i valora molt que la marca sigui respectuosa amb l’entorn”, coincidint amb les tendències en estil de vida que “situen en un primer pla la preocupació per la salut del planeta i pel benestar de les persones”, malgrat que “en ocasions siguin eixos difícils de compaginar, on encara hi ha molta feina per fer, tant des del punt de vista dels processos de fabricació com de la sensibilització social”.

Aquesta perspectiva vertebrarà la segona edició del congrés Tech4Good Congress, que tindrà lloc a Barcelona el proper 13 de juny, on experts internacionals parlaran, convidats per Eurecat, de les claus de l’economia circular, des de l’angle de la sostenibilitat i de la salut.

En aquest escenari, el sector de la nutrició i de la salut “es preocupen molt de la sostenibilitat, perquè el client ho demana i ho associa cada cop més a la qualitat del producte”, de manera que “els productes es produeixen, cada vegada més, tenint en compte el vessant medi ambiental”, assegura el director de la Unitat de Sostenibilitat d’Eurecat.

No obstant, especifica, “s’està fent un consum intensiu dels recursos que anirà en augment si tenim en compte el creixement exponencial de la població i això és un problema, perquè els recursos són finits i es competirà per accedir-hi provocant alces en el seu preu, de forma paral·lela a l’impacte mediambiental que genera la seva extracció o producció”.

L’impacte en el medi ambient “no és només una qüestió de consciència, sinó que les empreses hauran d’atendre aquesta demanda social si volen seguir venent i tenint accés a matèries primeres a un preu raonable”, donat que “l’efecte de la seva activitat a l’entorn es valora cada cop més que la pròpia marca”, destaca el president d’Eurecat, Xavier Torra, que obrirà aquesta segona edició del congrés Tech4Good.

D’acord amb Torra, “els compradors volen que un producte sigui bo i sostenible al mateix temps, i això representa un repte també per a l’establiment d’indicadors de sostenibilitat que posin de manifest al mateix temps el seu guany ambiental, social i també econòmic”.

A les empreses “se’ls demana molt, ja que han de ser competitives, sostenibles i vendre productes que facin allò que vol el consumidor i la innovació tecnològica és clau en tot això”, ressalta el president d’Eurecat.

L’economia circular, afegeix, “busca mitigar aquest problema i allargar la vida dels recursos”, en un context “on el consumidor exigirà més sostenibilitat”, la qual cosa “implica ser innovadors sense perdre de vista les exigències respecte les prestacions dels productes”.

Per aconseguir-ho, “Eurecat posa al servei de les empreses la seva expertesa en indústria 4.0, producció industrial i biotecnologia, tenint en compte els aspectes vinculats a la sostenibilitat de forma transversal, de forma que aglutina les darreres tecnologies digitals i integra l’eficiència, la preservació i la reutilització”, recalca el director general de Negoci d’Eurecat, Miquel Rey.

El Tech4Good Congress compta amb el patrocini de Grifols, amb el recolzament del Departament d’Agricultura, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, dins del Pla Anual 2019 de Transferència Tecnològica.

Tech4Good Congress

Dia: 13 de juny de 2019

Hora: 9.00-14.30 h

Lloc: Auditori del CaixaForum Barcelona (Av/ Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8 08030 Barcelona)

Acreditacions: premsa@eurecat.org

Programa: https://tech4goodcongress.com/programa/

Inscripcions gratuïtes: https://tech4goodcongress.com/inscripcions/