Els restaurants AMED oferiran aigua potable no envasada de forma sistemàtica i gratuïta als comensals

Aquest requisit s’exigirà als establiments nous que es vulguin acreditar, mentre que als ja certificats se’ls comprovarà el seu compliment durant la renovació

A la Regió Sanitària de Girona hi ha 45 establiments acreditats i 21 més estan fent la tramitació
A partir d’ara s’incorporen nous requisits per obtenir l’acreditació AMED que promou l’alimentació mediterrània com a model saludable. Un d’ells és oferir aigua potable no envasada -aigua de l’aixeta- de forma sistemàtica i gratuïta als seus comensals. Aquesta mesura està en línia amb a la filosofia de la proposta de revisió de la Directiva del Parlament Europeu sobre la qualitat de l’aigua destinada al consum humà. En aquesta proposta s’inclou un article sobre l’accés de l’aigua i l’obligació dels estats membres de millorar la promoció i l’accés a l’aigua potable a través d’una sèrie de mesures, com ara el foment de l’ús de l’aigua de l’aixeta als edificis públics i restaurants.
Un altre dels requisits, és que els restaurants també hauran de garantir la possibilitat de prendre algunes postres làctiques sense sucres afegits, per la relació que hi ha entre l’elevat consum de sucres i l’obesitat, la diabetis i altres malalties cròniques. Aquests dos requisits s’exigiran als establiments nous que es vulguin acreditar, mentre que als ja acreditats se’ls comprovarà el seu compliment durant la renovació de l’acreditació.
A Catalunya, així, es posarà fil a l’agulla a una acció que ja s’està treballant a altres comunitats autònomes de l’estat. Així, a Navarra, Andalusia i a les Illes Balears s’està redactant una llei que obligarà a bars i restaurants que ofereixin aigua de l’aixeta gratuïta pels clients, cosa que ja passa en diferents ciutats com Praga, París, Miami, Nova York, San Francisco, Melbourne o Quebec.
Des que l’any 2007 es van acreditar els primers restaurants promotors de l’Alimentació Mediterrània i difusors d’estils de vida saludable, AMED s’ha ampliat a menjadors laborals, universitats i altres centres de formació, hospitals, residències, albergs, cadenes de restauració, a més a més de bars i restaurants. Avui ja són 23 municipis de la Regió Sanitària de Girona on hi ha almenys un establiment acreditat, amb un total de 45 establiments, acreditats que tenen capacitat per oferir menús basats en la dieta mediterrània a més de 6.000 comensals diaris. En aquests moments hi ha 21 establiments a la Regió Sanitaria de Girona  en vies d’acreditació.
A Catalunya s’han acreditat un total de 636 establiments de restauració, a 147 municipis amb capacitat per oferir menús a mediterranis a prop de 95.900 comensals diaris.
Programa AMED
L’objectiu del programa AMED, liderat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, és promoure l’alimentació mediterrània i l’oci actiu en els establiments de restauració, en especial els de menú diari. Segons l’estudi “La restauració a Catalunya. Hàbits de comportament i tendències. 2018”, es calcula que gairebé un 50% de la població adulta catalana dina fora de casa almenys una vegada a la setmana.
Els restaurants acreditats estan senyalitzats amb un adhesiu a l’exterior que els identifica com a establiments AMED. Per aconseguir aquesta acreditació, els establiments han de complir una sèrie de requisits, que són, principalment els següents:
·        Garantir que, per amanir, s’ofereixi oli d’oliva en qualsevol de les seves varietats, i que es cuini amb oli d’oliva o bé amb el de gira-sol amb alt contingut d’àcid oleic.
·        Garantir que un 25% de l’oferta de primers plats siguin a base de verdures, hortalisses o llegums.
·        Incloure a l’oferta de segons plats un 50% de peix o carn magra.
·        Fruita fresca com a postres en almenys un 50% de l’oferta.
·        Disposar, entre les postres làcties, l’opció sense sucres afegits
·        Oferir algun producte integral
·        Oferir aigua potable no envasada de forma sistemàtica i gratuïta
·        Garantir la dosificació per copes o unitats individuals amb relació al possible consum de begudes alcohòliques (vi, cava o cervesa)
A més, també es demana als establiments acreditats que siguin punts de difusió d’oci actiu a les zones pròximes al local (circuits, passeigs, jornades esportives, etc.), ja que el Programa AMED està associat a un concepte de vida saludable.
Per a més informació www.amed.cat