Els germans Torres presenten la nova edició del ‘masterxef’ dels alumnes catalans de cuina

Els germans Torres amb el seu mestre, el Josep Lladonosa. CEDIDA

L’elecció dels millors estudiants de cuina i sala de Catalunya es realitza a través de tres concursos gastronòmics en directe inspirats en el conegut format televisiu

La presentació oficial dels IV Premis Lladonosa ha tingut lloc al Pavelló de l’Oli de Les Borges Blanques, amb motiu de la tradicional Fira de l’Oli

Javier i Sergio Torres, xefs de Cocina Hermanos Torres (Barcelona, tres Estrellas Michelín), han estat els encarregats de la presentació oficial de la quarta edició dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, el concurs que triarà de nou aquest 2024 el millor estudiant de cuina de Catalunya. Acompanyats de Pep Moreno, xef i propietari de ‘Deliranto’ (Salou, una Estrella Michelín, els coneguts cuiners han realitzat aquest matí un showcooking al Pavelló de l’Oli de les Borges Blanques, en el marc de la tradicional Fira de l’Oli.

Prèviament al xou cooking dels Germans Torres, -que han preparat eriçó de mar, gamba blanca a l’oli d’oliva verge extra de Les Borges Blanques, pa d’algues i infusió de galindaina-, el cuiner i professor de l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona, Jordi Parés, ha fet patates emmascarades, pell de pollastre amb gambes i cresta de gall i cruixent de tapioca amb gelatina de mango, com presentació del seu llibre ‘Cruix, els cruixents de la cuina’. Després, un dels millors exemples de la vàlua dels Premis Lladonosa per a la promoció del talent jove, la Raquel Fernández, -guanyadora del premi de cuina 2022 i de sala al 2023, valor emergent de la gastronomia catalana-, ha realitzat una el.laboració al voltant dels sabors d’oli.

Així mateix han estat presents tots el membres del jurat de cuina: Ferran Cerro, del restaurant ‘Ferran Cerro’ (Reus, un Sol Repsol); Xavier Benet, del restaurant ‘Hostal Benet’ (Les Borges Blanques, Guia Michelin); Susanna Aragón, del restaurant ‘Cèntric Gastro’ (El Prat de Llobregat); Tana Collados, periodista de TV3; i Elena Maestre, membre de la Junta del Col.legi de Dietistes Nutricionistes de Catalunya. Vicent Guimerà, del ‘Antic Molí’ d’Ulldecona (Una Estrella Michelin) no ha pogut assistir en aquesta ocasió.

Format televisiu ‘masterxef’

L’elecció es realitza a través de tres concursos gastronòmics inspirats en el format ‘masterxef’ i obert a totes les Escoles d’Hostaleria de Catalunya, públiques i privades. Els Premis Lladonosa van néixer al 2021 com a homenatge al cuiner català Josep Lladonosa i Giró (1938), figura cabdal de la cultura gastronòmica mediterrània amb nombroses distincions, -entre les quals la Creu de Sant Jordi-, per la seva ingent tasca de recerca i documentació històrica.

Com a novetat d’enguany, la categoria social, oberta a totes les entitats socials de Catalunya que tinguin formació de gastronomia en els seu programa, pren el nom de l’empresari català Josep Lluís Rull, -el que fou president del Grup Rull i àngel dels Premis Lladonosa-, que malauradament ens ha deixat recentment. Josep Rull representa tres generacions dedicades al disseny i construcció de cuines professionals. A més a més, els Premis Lladonosa estrenen el Premi de Cocteleria ‘Royal Bliss’.

Per tant, hi haurà cinc premis:

-PREMI A MILLOR CUINER

-PREMI AL MILLOR RESPONSABLE DE SALA

-PREMI SOCIAL JOSEP LLUÍS RULL (MILLOR CUINER I SALA)

-PREMI COCTELERIA ‘ROYAL BLISS’

L’acte ha estat presidit per l’alcalde de Les Borges Blanques, Josep Ramon Farran, i el regidor de Promoció Econòmica i Empresa, Salvador Noguera, que han agraït la seva presència i empenta a tot l’equip del mestre Josep Lladonosa, ‘ànima mater’ dels guardons.

Les proves dels aspirants (dues semifinals i final) es realitzan en una espectacular instal.lació del Grupo Rull, especialistes en cuines professionals, sota la supervisió del jurat, presidit pel mateix Josep Lladonosa i apadrinat pels germans Torres; els dotze finalistes triats, -tres per cada província-, cuinen en directe per a convertir-se en el millor estudiant de cuina de Catalunya.

Inscripcions
Poden participar els alumnes en actiu de totes les escoles d’hostaleria de Tarragona, Barcelona, Lleida i Girona. La informació, les bases i el full d’inscripció ho pots trobar a www.premislladonosa.com

Les inscripcions es podran realitzar enviant el full d’inscripció, la recepta i fotografia (o el qüestionari resolt en el cas dels participants de sala) a l’e-mail info@premislladonosa.com fins al 23 de febrer de 2024.

Calendari
SEMIFINAL GIRONA I BARCELONA
Divendres 15 de març, des de les 9 hores a l’escola ESHOB (Passeig del Taulat, 243, 08019 Barcelona)

FINAL DEL PREMI SOCIAL
Dissabte 13 d’abril, des de les 9 hores a la Cambra de Comerç de Reus (Espai Llotja, Plaça Prim, 8. 43201, Reus (Tarragona)

SEMIFINAL LLEIDA I TARRAGONA

Diumenge 14 d’abril, des de les 9 hores a la Cambra de Comerç de Reus (Espai Llotja, Plaça Prim, 8. 43201, Reus (Tarragona)

FORMACIÓ OLI VERGE EXTRA DE LES BORGES BLANQUES

MARIDATGE DE CERVESES SAN MIGUEL
Dilluns 22 d’abril, des de les 10 hores a les instal·laciones del Grup Rull (Polígon Industrial “Les Canals”, parcel·la 9, 25190 LLEIDA) i des de las 13 hores a la fàbrica de Mahou-San Miguel a Lleida (Av. Industria, 25191)

FINAL PREMIS LLADONOSA I LLIURAMENT DELS PREMIS
Diumenge 19 de maig, des de les 9 hores al Pavelló de l’Oli de Les Borges Blanques (Carrer Catalunya, 14, 18, 25400 Les Borges Blanques, Lleida).

‘ÀNGELS’ DELS PREMIS: Bra, Grupo Rull, Arròs Bayo, Ajuntament de Reus, San Miguel, Clos Galena, Cafè l’Or, Royal Bliss, Makro, CSTY i ESHOB.

COL·LABORADORS: Construccions París, Diexca Grup, Tv3, Catalunya Ràdio i Les Borges TV

AMB EL SUPORT de la Generalitat de Catalunya. Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.