Els gegants Suez i Enerkem es fixen en El Morell per una inversió milionària

Les multinacionals Enerkem i Suez van a presentar properament a Tarragona el projecte batejat com a ‘Ecoplanta. Molecular recycling solutions ‘, un nou complex que s’instal·larà al municipi del Morell, rebrà una inversió propera als 250 milions d’euros i, segons les previsions donarà feina a 200 persones. La construcció d’aquesta instal·lació, cridada a liderar la indústria química renovable a Espanya, generaria altres 700 llocs de treball.

L’aliança de les dues companyies, -referents mundials en economia circular i sostenibilitat-, farà realitat la primera planta a Espanya de valorització material dedicada a la producció comercial de metanol verd. De consumar-se, es tractaria de la inversió industrial més important realitzada al Camp de Tarragona en els últims anys. Suez, gegant francès de l’energia, i la companyia canadenca Enerkem preveuen emprar tecnologia punta a nivell mundial per transformar residus que van a l’abocador en metanol.

El ple del Morell -informa l’Indicador de Economia- es va reunir el passat dimarts en una convocatòria informativa extraordinària per debatre, des de la prudència, els pros i els contres de la implantació de la ecoplanta al seu terme municipal. Les converses, a falta de solucionar la pertinent tramitació burocràtica, van per bon camí tant amb l’Ajuntament de la localitat de la comarca del Tarragonès -que admet contactes si bé no ha concedit encara l’autorització-com amb la Generalitat, que han fet el vistiplau a la inversió en uns terrenys propers al riu Francolí ia la companyia Messer Ibèrica.

De fet, la presentació pública de tots els detalls del projecte estava prevista -finalment ha estat aplazada- aquesta mateixa setmana amb presència de Michel Chornet, vicepresident i responsable d’Execució de Projectes i Operacions de Planta en Enerkem; Josep Bagué, conseller delegat de Suez Spain; Joan Romero, conseller delegat d’ACCIÓ de la Generalitat de Catalunya, i de Daniel Tugues, director de Suez Recycling & Recovery Spain.

Les solucions moleculars de reciclatge, amb un únic precedent similar a Rotterdam (Països Baixos), permeten una notable reducció de les emissions. La planta del Morell, municipi que acull part de les infraestructures industrials de dos dels grans motors del complex petroquímic de Tarragona com són Repsol i Dow, donarà servei a Tarragona i Barcelona i s’especialitzarà en el tractament de residus plàstics. La proximitat d’aquestes empreses i la del Port de Tarragona ha resultat decisiva en l’elecció d’emplaçament.

En menys de cinc minuts, la tecnologia de Enerkem converteix escombraries en biocombustibles i productes químics líquids d’un 99,9 per cent de puresa. En 2016 la biorefineria de Enerkem a Alberta es va convertir en la primera planta de la seva classe en el món certificada (International Sustainability and Carbon Certification) per convertir els residus sòlids urbans en biometanol.

Les empreses del grup Suez, expert global en agus i residus que pren el nom de la companyia que va participar en la construcció del canal, generen beneficis propers als 60.000 milions de dòlars i donen feina a més de 150.000 persones. A Espanya és accionista majoritari del Grup Agbar. Enerkem s’especialitza en la producció de biocombustibles i productes químics renovables a partir de residus. Amb la seva tecnologia és capaç de convertir residus sòlids urbans no reciclables en metanol, etanol i altres productes intermedis químics àmpliament utilitzats. Amb seu a Mont-real (QC), Canadà, posseeix un centre de producció a gran escala a Edmonton (Alberta), així com un centre d’innovació al Quebec.