Els farmacèutics sensibilitzen sobre l’ús de cànnabis

El COFT inicia una campanya de sensibilització cap al consum de cànnabis

• El Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona publica un tríptic explicatiu on adverteix la població sobre els riscos d’aquesta droga
• Un de cada quatre adolescents tarragonins (25%) ja ha provat el cànnabis tres vegades o més en la vida
• El Grup de Treball (GdT) del COFT “Prevenció en drogues des de la Farmàcia Comunitària” engega aquesta segona acció després de l’èxit de la iniciativa per fer front a l’abús de l’alcohol
• El 13 de juny s’oferirà una sessió formativa per a farmacèutics
“Cànnabis, és una droga. Et formem per intervenir “

El Col·legi Oficial de Farmacéutics de Tarragona (COFT) inicia una campanya de sensibilització cap al consum de cànnabis. El COFT acaba de publicar un tríptic explicatiu sobre el cànnabis, que ells mateixos han editat, a fi d’augmentar la percepció de risc d’aquesta droga entre la població. Aquesta és la segona acció dins del projecte que ha engegat el Grup de Treball (GdT) del COFT “Prevenció de drogues des de la farmàcia comunitària” després de l’èxit aconseguit amb la iniciativa per fer front a l’abús de l’alcohol, la primera droga més
consumida a Tarragona.

El tríptic, que es lliurarà a les farmàcies de la província de Tarragona, està enfocat principalment a mares i pares de fills menors d’edat, amb un apartat específic de consells a les famílies sobre com prevenir el consum de cànnabis en aquest col·lectiu. Però, també conté informació general sobre els efectes psicoactius i a llarg termini d’aquesta droga, formes de consum i un capítol que adverteix del risc de les

interaccions del cànnabis amb el tabac, els medicaments i altres drogues com l’alcohol, les amfetamines… Finalment, també s’explica l’ús terapèutic d’aquest i s’ofereixen webs i apps d’utilitat, així com informació sobre el Test de marihuana, una prova de detecció qualitativa immediata de marihuana en orina.

El GdT del COFT, Prevenció en drogues des de la Farmàcia Comunitària, que està format per farmacèutics comunitaris i compta amb les col·laboracions externes de professionals dels equips de prevenció de l’Ajuntament de Tarragona i Reus, de Medicina forense Jutjats de Tarragona i de la Clínica Terres de l’Ebre, “neix amb la voluntat d’estudiar l’estat de situació de les drogues que poden convertir-se en un problema actualment, quins són les tendències, les drogues top tingues i els perfils de consum”, exposa Cristina Guzman, farmacèutica i membre d’aquest GdT.

El consum de cànnabis entre els adolescents tarragonins

Segons l’enquesta del projecte Planet Youth realitzada a l’octubre de 2015, la quarta droga més consumida entre els adolescents tarragonins és el cànnabis, per darrere de l’alcohol, els cigarrets i les pipes d’aigua. Concretament, 1 de cada 4 joves tarragonins, és a dir un 25%, ja l’ha provat tres vegades o més en la vida a les seves 15-16 anys, i un 7,7% ho ha consumit una o dues vegades.

A més, si s’analitza la prevalença del consum d’aquesta droga entre els estudiants d’Educació Secundària (de 14 a 18 anys) hi ha un notori increment d’aquest en els últims vint anys a Catalunya. En 1994, un 26,8% l’havia provat una vegada en la vida i el 2016, aquesta xifra ascendeix a un 31,1%.

Quant a l’edat mitjana d’inici del consum de cànnabis aquesta es troba en els 14,6 anys (14,5 homes i 14,7 dones).

“És per això que en aquesta ocasió decidim focalitzar els esforços en el cànnabis, atès que és una de les drogues que encapçala el rànquing de consum. Pretenem

que la farmàcia comunitària sigui considerada un punt de referència per a la seva prevenció, com a establiment sanitari a peu de carrer, amb una campanya de sensibilització”, manifesta Guzman.

Sessió formativa: “Cànnabis, és una droga”

El proper 13 de juny, el GdT del COFT, Prevenció en drogues des de la Farmàcia Comunitària, oferirà la sessió formativa dirigida als farmacèutics: “Cànnabis, és una droga. Et formem per intervenir”.

En aquesta jornada, que tindrà lloc a les 15 hores a la Sala d’actes del COFT (Enric d’Ossó, 1. Tarragona), “volem formar i donar les eines al farmacèutic per poder fer una prevenció primària sobre el cànnabis i detectar el seu abús des de la farmàcia comunitària”, explica Èlia Esteve, Vocal de Promoció i Docència del COFT.

Després d’aquesta sessió i amb el tríptic com a eina en el mostrador de la farmàcia, “els farmacèutics estaran formats i preparats per poder informar i assessorar a les famílies sobre el consum d’aquesta droga, i fins i tot detectar casos i poder derivar-los als professionals adequats”, conclou Esteve.

COFT

El Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona representa i defensa els interessos generals i professionals dels seus col·legiats vetllant per la bona praxi professional. En l’actualitat aglutinen un col·lectiu de més de vuit-cents col·legiats, exercitants  en els diferents vessants i especialitats de la professió: oficina de farmàcia, analistes, hospitals, ortopèdia, òptica, dermofarmàcia, alimentació, salut pública, indústria, distribució, docència, homeopatia i fitoteràpia.

Com a agents de salut més propers a la població, treballen per fomentar en la societat hàbits saludables duent a terme accions educatives, campanyes de prevenció de la salut, atenció farmacèutica i consell en l’ús correcte dels medicaments.