El ‘somni americà’ del CF Reus

Darrera victoria del Reus a la Liga 123, davant del Málaga (0-3).

Als inversors nord-americans Russell C. Platt i Clifton V. Onolfo, nous i flamants propietaris del CF Reus després d’adquirir diumenge passat a Joan Oliver -exdirector general del Barça en l’era Laporta- el 99,7% de la societat, es els presenta un ardu treball per davant.

La tasca més urgent, sens dubte, és convèncer al jutge de Disciplina Social de la Lliga de Futbol Professional (LFP), -que hauria d’emetre la seva decisió la setmana que ve, -segons publica el diari El Mundo-, que la solidesa financera que se’ls pressuposa és garantia suficient per deixar competir a l’equip roig i negre, que ja no va poder jugar el cap de setmana contra la UD Las Palmas i els drets a la Segona Divisió espanyola es mantenen provisionalment suspesos.

De fet, després d’aquesta última volta de rosca en el guió del ‘culebró’ el CF Reus, ningú sap si es jugarà el proper partit davant l’Albacete. L’expedient obert per LaLiga al CF Reus després de les seves reiterats incompliments en els pagaments als seus treballadors en principi es manté, i podria arribar a implicar l’exclusió del futbol professional durant cinc anys. Fins i tot en el cas en què el Consell Superior d’Esports (CSD) donés llum verda a l’operació de compra rubricada des dels Estats Units, LaLiga és partidària que s’imposi una sanció.

La supervivència del club reusenc està en mans de l’entitat que presideix Javier Tebas, en funció de la major o menor transcendència que es concedeixi judicialment al cas. Si el CF Reus, -que arrossega un deute aproximat de cinc milions d’euros-, vol seguir competint, d’atendre immediatament els pagaments pendents; amb els diners damunt de la taula, els nous propietaris podran esgrimir un atenuant que suavitzi la vulneració consumada i continuada dels contractes de treball esdevinguda en els últims mesos. Com exemple i  punta de l’iceberg, al propi entrenador, Xavi Bartolo, se li deuen quatre mesos de salari.

El fet de posar-se al dia amb les nòmines també permetria normalitzar la situació actual de la plantilla, que ja va perdre cinc jugadors que portaven mesos sense cobrar: en el seu últim partit, el CF Reus es va enfrontar al Numància amb només 12 fitxes de la primera plantilla , una d’elles no vàlida en la pràctica davant la negativa a jugar del davanter centre aragonès Miguel Linares, pretès pel Reial Saragossa per reforçar-se al mercat d’hivern.

En el cas que s’autoritzés als rojinegros a tornar a jugar i poguessin recuperar la dinàmica perduda en l’esportiu, -el que no està gens clar ja que ocupen posició de descens-, els inversors amb seu a Miami projecten la construcció d’un nou estadi amb capacitat per a 18.000 espectadors i amb un complex comercial a l’estil de l’estadi del RCD Espanyol. Són precisament aquestes propostes tan ambicioses les que susciten més dubtes; a falta de conèixer directament les intencions de la nova propietat, l’Ajuntament recorda que el camp actual és de titularitat municipal i els terrenys annexos només poden dedicar-se a equipaments esportius.

Pel que fa a la fiabilitat del grup inversor, en la seva ‘carta’ de presentació indica que Russell Platt té més de 30 anys d’experiència en inversions immobiliàries a Europa i Estats Units, i és el CEO de Fòrum Partners, amb seu a Londres. Per la seva banda, Clifton Onolfo, consultor financer de professió, pertany a una família que durant 40 anys ha estat lligada al creixement del ‘soccer’ a Amèrica del Nord. Actualment posseeixen camps de futbol de Connecticut dedicats al futbol base. El seu nebot, Christian Onolfo, juga com a professional a Mèxic. Un altre Onolfo destacat és Curtis, nascut al Brasil, ha estat entrenador de Los Angeles Galaxy, entre d’altres equips de renom com el DC United o KC Wizards. A manera de curiositat, la saga Onolfo es declara fervent admiradora de la creativitat i precisió del joc de toc a Espanya, el cèlebre ‘tiki-taka’ de la selecció nacional.