El Serrallo, amb molt de gust

L’antic barri de pescadors i mariners de Tarragona continua estretament lligat al port i a la pesca i encara conserva una personalitat i idiosincràsia pròpia. Malgrat la seva gran transformació en els últims anys, el seus principals encants es mantenen lligats al passeig marítim i, sobre tot, a la seva oferta gastronòmica.

 

Un reportatge de Nerea Tera

 

Els restaurants del Serrallo estan majoritàriament especialitzats en cuina marinera i mediterrània amb plats com el romesquet, els suquets de peix o els arrossejats. La majoria de locals compten amb terrassa, de manera que els clients poden gaudir de les vistes al port, mentre degusten els àpats. En els últims anys, l’oferta gastronòmica del Serrallo s’ha anat diversificant i, junt a aquells restaurants de cuina marinera tradicional, és possible trobar altre tipus de propostes com una cerveseria, gelateries, un restaurant de cuina mediterrània a l’estil italià, entre d’altres.

Un dels restaurants amb més renom és Ca l’Eulàlia que ofereix marisc, peix fresc i arrossos de temporada. També és molt conegut el Xaloc, restaurant típic de cuina mediterrània i internacional, amb plats com tàrtar de tonyina i sushi. El Pòssit també ofereix plats mariners com romescada de rap i cloïsses o sarsuela. L’Àncora, per la seva part, és un dels locals més populars de la zona. El seu peix i, sobre tot, les seves generoses racions de tapes el converteixen en un restaurant molt concorregut. També podem destacar l’Anap, amb una àmplia i moderna terrassa recentment renovada, que ofereix cuina marinera, tapes i paelles.
 

El Serrallo: reptes de futur

 
Per tal de conèixer una mica més el caràcter i la personalitat d’aquest barri, ens hem reunit amb Josep Rosario i Núria Marcos, president i secretària de l’ARCS (Associació de Restauradors i Comerciants del Serrallo), respectivament. Amb ells, em parlat dels problemes i reptes als que s’enfronten el Serrallo i els seus restauradors i comerciants.
Un dels principals problemes del Serrallo és que només “rep visites durant els caps de setmana i amb l’únic objectiu de gaudir de la seva gastronomia”. L’associació proposa diverses solucions per aquest problema. En primer lloc, pretén ampliar l’oferta cultural del barri amb l’objectiu d’atreure visitants més diversos. La passada Santa Tecla, per exemple, van organitzar una degustació de romesco que va tenir molt bona acceptació entre el públic. Ara mateix, els Tinglados i el Teatret del Serrallo ofereixen una sèrie d’activitats com exposicions, concerts i lectures de contes infantils, entre d’altres.
 
En segon lloc, reclamen una solució per a la mancança d’aparcament al barri. L’ARCS proposa l’establiment d’una tarifa plana pel pàrquing i la conversió de tot el Serrallo en zona de vianants. També denuncien que pateixen una “certa deixadesa” per part de l’Ajuntament que hauria d’implicar-se més en la conservació, renovació i promoció turística del barri.
 

El producte estrella: la gamba de Tarragona

 
La gamba de Tarragona és un dels nostres productes autòctons de major qualitat. És una gamba de color vermell intens amb una membrana molt dura que uneix cap i cos i que la converteix en un producte idoni per a la cuina, ja que és molt resistent i no es desfà fàcilment. La intensitat del seu sabor converteix aquesta gamba en un producte molt apreciat als restaurants de tota la península i, per aquest motiu, es pot trobar a ciutats com Barcelona, Madrid, València i el País Basc.